Evolucija ljepote u Iranu: Od strogog hidžaba do danas [VIDEO]

Hidžab je u Iranu i danas obavezan po zakonu, ali ga mlade Iranke češće nose nešto opuštenije
144 pregleda 7 komentar(a)
Sabrina, ljepota, Iran, Foto: Screenshot (YouTube)
Sabrina, ljepota, Iran, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.03.2015. 20:59h

Ljepota je promjenjiva, nestalna, nevjerovatna! Ona neprestano prolazi kroz promjene, a nedavno je objavljen snimak koji prikazuje kako se ona mijenjala u Iranu tokom proteklih sto godina.

Od 1910. do 1980. godine, poimanje ljepote u Iranu je prošlo kroz značajne promjene i više puta doživjelo revoluciju.

Sve to prikazano je u nedavno objavljenom kratkom filmu na Jutjubovom kanalu Cut Video. Na početku snimka, imamo priliku da vidimo manekenku Sabrinu Saraji sa strogim hidžabom, a zatim kao nešto manje konzervativnu vjernicu. Sudeći po ovom videu, od četvrte decenije XX vijeka, žene u Iranu šminkale su se i oblačile kao pripadnice nježnijeg pola na Zapadu, a sve to su pratile i frizure karakteristične za određene periode. Međutim, od osamdesetih godina, ponovo do izražaja dolaze prirodna ljepota i veo.

Hidžab je u Iranu i danas obavezan po zakonu, ali ga mlade Iranke češće nose nešto opuštenije, tako da ne prekrije kosu u potpunosti. Ukoliko žena na ulicu izađe bez hidžaba, prijeti joj kazna od 10 dana do dva mjeseca zatvora, odnosno novčana kazna.

Nedavno su vlasti odbile predlog zakona kojim se nošenje hidžaba treba podstaći tako što će "moralna policija" i poslodavci dobiti odriješene ruke da verbalno ukore žene zbog nešto slobodnijeg izgleda.

Bonus video: