Sajam audio uređaja, opreme i nosača za vikend u KIC-u “Budo Tomović”

“Prošlogodišnjim sajmom smo dobili zadatak da ove godine budemo još bolji. Do sada imamo potvrdu od 15-ak izlagača koji će se pojaviti sa širokom paletom uređaja, opreme i nosača zvuka. Lista izlagača nije još zaključena, praktično svakodnevno dobijamo upite pa možemo sa zadovoljstvom reći da se na sajmu traži ‘mjesto više’”, pohvalio se Otašević
180 pregleda 0 komentar(a)
Marko Otašević, Foto: Zoran Đurić
Marko Otašević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.10.2018. 10:45h

Drugi sajam audio uređaja, opreme i nosača zvuka biće održan 6. i 7. oktobra u KIC-u “Budo Tomović”, a organizuje ga Facebook stranica “Gramofonske ploče Podgorica” u saradnji sa brojim prijateljima.

Jedan od organizatora Marko Otašević ističe da su se ove godine potrudili da organizaciju podignu na viši nivo.

“Prošlogodišnjim sajmom smo dobili zadatak da ove godine budemo još bolji. Do sada imamo potvrdu od 15-ak izlagača koji će se pojaviti sa širokom paletom uređaja, opreme i nosača zvuka. Lista izlagača nije još zaključena, praktično svakodnevno dobijamo upite pa možemo sa zadovoljstvom reći da se na sajmu traži ‘mjesto više’”, pohvalio se Otašević. Posjetioci će biti u prilici da se upoznaju sa velikim brojem gramofona, pojačala, tjunea, dekova, magnetofona, starih radio aparata i nosača zvuka, a planirana je i izložba najboljih svjetskih priznatih grafičkih rješenja omota i rijetkih ploča.

“Došli smo na ideju da sajam obogatimo tom izložbom. U zemljama okruženja se često dešavaju tematske izložbe omota legendarnih albuma koji su takav status dobrim dijelom stekli zahvaljujući interesantnim dizajnerskim rješenjima omota. Svjedoci smo da se ranije mnogo više pažnje posvećivalo omotima kao svojevrsnim ‘pakovanjima’ za muziku. Selekcija je rađena od strane tima “Gramofonske ploče Podgorica” i uz aktivno učešće Damira Murseljevića uz čiju podršku se i realizuje ova izložba, ali i sajam u cjelini. Potrudićemo se da budu zastupljeni albumi sa, po nama najzanimljivijim omotima, kako domaće tako i strane produkcije. Broj eksponata zavisi od prostornih mogućnosti u holu KIC-a “Budo Tomović”. U svakom slučaju, publika će imati što da vidi” siguran je Otašević.

Na sajmu će takođe biti i berza ploča - razmjena i prodaja, a na pitanje ima li kolekcionara u Podgorici i uopšte Crnoj Gori i jesu li učesnici sajma raspoloženiji za prodaju ili razmjenu, Otašević otkriva:

“U sklopu sajma će se održati velika berza gramofonskih ploča. Rekao bih da će taj segment izazvati najveće interesovanje sudeći po iskustvima od prethodne godine i zbog konstantnog interesovanja za tom vrstom nosača zvuka. Dosta su tražene stare, većinom raritetne ploče koje dosta ljudi rado želi da ima u svojim kolekcijama. Zanimljivo je da u zadnjih nekoliko godina raste broj kolekcionara kod nas pa se tako naš mali, ali zanimljiv esnaf proširuje. Tu su svakako stariji kolekcionari i audiofili čije kolekcije prelaze brojke od nekoliko hiljada ploča. Raduje nas što smo za ideju i organizaciju sajma naišli na svesrdnu podršku naših prijatelja i kolega. Većina kolekcionara preferira razmjenu, dok prodaja obično bude usputna. Na kraju je najbitnije da se dođe do željenog albuma”, ističe on.

Prema riječima Otaševića prije nekoliko godina je kolekcionarima bilo teže da nađu određene ploče.

“Uspjeli smo da se povežemo sa kolekcionarima iz zemalja bivše Jugoslavije sa kojima razmjenjujemo uređaje, ploče, iskustva, informacije i sl. Situacija u Crnoj Gori po pitanju ove vrste hobija postepeno napreduje čemu svejdoči veliko interesovanje za ovakvom vrstom događaja. Iskreno se nadamo da će neko od naših prijatelja iz okruženja biti u mogućnosti da uzme učešće na sajmu, ako ne ove onda sigurno naredne godine jer želimo da sajam postane tradicionalan”, ne krije očekivanja Otašević.

U sklopu sajma biće organizovan i muzički program, o tome na koji način je zamišljen, sagovornik otkriva:

“Muziku sa ploča će za posjetioce puštati DJ FM Mirda. Izbor muzike će biti bogat u žanrovskom smislu. Oba dana sajma će se emitovati svima dobro poznat pucketajući zvuk. Ukoliko neko od prisutnih bude želio da zavrti ploču po svom ukusu, rado ćemo izaći u susret. Želimo da svima koji dođu da nas posjete priuštimo zaokružen muzički doživljaj”, zaključuje Otašević.

Galerija

Bonus video: