Podgorica iz bajke: Pinokio u Vladi, Pepeljugina maćeha u Delti...

227 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2015. 08:37h

Kako se Snežana iz bajke o Snežani i sedam patuljaka provodi u Podgorici?

Jeste li čuli da je Ariel, princeza od dalekih mora, na svom putu po Crnoj Gori uslikana u vodama Morače? Kažu da joj se dopao kačamak iz Kolašina i posebno je bila oduševljena raštanom iz Splendida.

Šta radi Pinokio u Vladi Crne Gore?

Nikola Drobnjak, autor Facebook stranice Podgoricaland, zaljubljen u svoj grad, ali istovremeno svakim danim sve više razočaran njime, Diznijeve animirane junake je uklopio u neke svakodnevne podgoričke prizore.

"Cilj je bio da napravim nešto kreativno za svoj grad, nešto sto je svojstveno nama, kao stanovnicima Podgorice. S obzirom da naš grad ima toliko svojih strana koje i nisu baš za pohvaliti, a u čemu naravno, najveći udio imamo mi koji ga nastanjujemo, u početku je sve bilo zamišljeno kao svojevrsna kritika i podražavanje određenih pojava koje su izrazite u našem društvu. Tako da mogu reći da je, na neki način, sve počelo iz nekog revolta prema pojedinim stvarima, a kasnije preraslo u nešto sasvim drugo", napisao je on za portal Digitalizuj.me.

Tako u njegovim radovima možete vidjeti Ursulu, vješticu dalekih mora koja se kupa u fontani na gradskom trgu (umjesto kupačice koja je nekad bila jedan od simbola Podgorice), Pinokija koji napušta zgradu Vlade Crne Gore, kao, kako kaže Drobnjak, "simbol onog čemu su skloni naši poslanici i ministri", Zlu maćehu iz Pepeljuge koja šeta kroz Deltu sa svojim ćerkama, i Ludog Šeširdžiju na mostu kod Karvera...

"Gledati svijet očima mašte, nešto je što niko od nas ne bi trebalo da prekida po izlasku iz onog kako kažu, zlatnog perioda naših života, to jest, djetinjstva. Svemu ružnom što nas okružuje možemo dodati dozu lijepog samo ako hoćemo. Da li će to biti stvarno ili imaginarno, izbor je na nama", napisao je Nikola.

Galerija

Bonus video: