Meksikanci slave Injaritua, dobitnika Oskara

Gonsales Injaritu je prilikom primanja Oskara za najbolji film izjavio da se nada da Meksiko "može da nađe i izgradi vlast kakvu zaslužuje"
0 komentar(a)
Alehandro Gonsales Injaritu, Foto: Reuters
Alehandro Gonsales Injaritu, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2015. 07:43h

Meksikanci se raduju pobjedi svog sunarodnika Alehandra Gonsalesa Injaritua na dodjeli nagrada američke Akademije za film i slažu se s njegovim izjavama koje vide kao kritiku meksičke vlade.

Gonsales Injaritu je prilikom primanja Oskara za najbolji film za svoje ostvarenje "Čovjek ptica", za koji je dobio i nagradu za režiju, izjavio da se nada da Meksiko "može da nađe i izgradi vlast kakvu zaslužuje". Nacionalni ponos zbog njegovog uspjeha, ocjenjuje AP, toliki je da mu je i vladajuća stranka uputila čestitke, uprkos njegovim kritikama. Više neizvjesnosti izazvala je izjava glumca Šona Pena prilikom objavljivanja imena dobitnika nagrade. On je tada rekao: "Ko je ovom kučkinom sinu dao zelenu kartu". Reditelj je, međutim to ocijenio kao šalu između dvojice starih prijatelja, što misli i veliki broj Meksikanaca, mada neki smatraju da je ta izjava bila uvredljiva. Prošle godine Oskara za najbolji film dobio je takođe meksički režiser, Alfonso Kuaron za film "Gravitacija".

Bonus video: