Gnjev Italijana što Rosi nije pomenut na Oskarima

Njegov film "Afera Matei" (Il Caso Mattei) osvojio je Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu 1972. godine. Njegovo ostvarenje "Tri brata" (Tre fratelli) nominovan je 1981. za Oskara u kategoriji stranog filma
0 komentar(a)
Oskari 2015, Meril Strip, Foto: Reuters
Oskari 2015, Meril Strip, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2015. 16:22h

Jedna od ikona italijanske kinematografije, reditelj Frančesko Rosi, koji je umro u januaru, uopšte nije prošle noći pomenut tokom tradicionalnog odavanja pošte flimskim umjetnicima umrlim 2014. godine, na 87. dodjeli Oskara, prenose danas italijanski mediji.

Rozijevo lice nije se pojavilo u tradicionalnom video snimku "In memoriam" u kojem je prikazana galerija od 129 flimskih umjetnika umrlih između dvije dodjele Oskara.

"Organizatori Oskara su se osramotili", navela je televizija RAI na svom sajtu, sumirajući osjećanje gnjeva i nepravde koji danas vlada u italijanskim medijima i na društvenim mrežama interneta.

"To je tipičan holivudski provincijalizam. Zaboravili su maestra!", naveo je list Espreso.

Rosi, jedan od začetnika filmova o korupciji u posleratnoj Italiji, umro je u 93. godini početkom januara.

Njegov film "Afera Matei" (Il Caso Mattei) osvojio je Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu 1972. godine. Njegovo ostvarenje "Tri brata" (Tre fratelli) nominovan je 1981. za Oskara u kategoriji stranog filma.

Dobitnik je i Zlatnog medvjeda za životno djelo 2008. godine na Berlinskom festivalu i Zlatnog lava, takođe za životno djelo na Venecijanskom festivalu.

Bio je jedan od začetnika "filma optužbe" i političkog trilera u evropskoj kinematografiji.

U svojim poludokumentatnim i izrazito realističnim filmova, prenosio je stvarne ili inspirisane stvarnim događajima, afere i intigre iz italijanskog političkog i ekonomskog života. Njegov opus uticao je na rad reditelja Martina Skorsezea.

Bonus video: