Stjuardesama treba dozvola za udaju

Američki vebsajt Tink progres ovakav tretman zaposlenih komentariše riječima da "su ova pravila došla direktno iz 60-tih godina prošlog vijeka", kao i da je "zapanjujuće" to što je Katar ervjz proglašen za drugu najbolju kompaniju u svijetu u 2014. na osnovu glasova preko miliona putnika širom svijeta
0 komentar(a)
Katar ervejz, Foto: Shutterstock
Katar ervejz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.02.2015. 15:35h

Stjuardese zaposlene u aviokompaniji Katar ervejz, koja sebe naziva kompanijom sa pet zvjezdica, moraju od direkcije da traže dozvolu za udaju.

Prema navodima Međunarodne federacije trasportnih radnika, Katar ervejz zapošljavaju samo neudate žene kao stjurdese, koje prije stupanja na rad potpisuju ugovor kojim se obavezuju da će ostati u firmi narednih pet godina, prenosi Rojters.

Stjuardese koje rade za katarskog avioprevoznika moraju da zatraže odobrenje direkcije ukoliko žele da se udaju. Trudnoća može čak biti razlog za otkaz.

Američki vebsajt Tink progres (The think Progress) ovakav tretman zaposlenih komentariše riječima da "su ova pravila došla direktno iz 60-tih godina prošlog vijeka", kao i da je "zapanjujuće" to što je Katar ervjz proglašen za drugu najbolju kompaniju u svijetu u 2014. na osnovu glasova preko miliona putnika širom svijeta.

Predsjednik katarske kompanije Akbar al Baker je u martu prošle godine pritužbe na račun internog pravilnika o radu prokomentarisao riječima: "Svaki zaposleni je dužan da prije stupanja u službu pročita pravilnik o radu. Svako ko pristane na njega mora ih poštovati".

Katar Ervejz nije jedina kompanija ove vrste koja ima svoja interna pravila.

Tako na primjer Čajna sautern erlajns (China Southern Airlines) organizuje svake godine konkurs pod nazivom Nova zvijezda u cilju da se pronađu nove stjurdese. Učesnice konkurusa moraju da se prikažu i u kupućem kostimu.

Aviokompanija Južne Koreje Ejžiana erlajns (Asiana Airlines) uvela je striktna pravila o dužini noktiju stjuardesa, boji šminke, a i preporuke o poželjnim frizurama.

Bonus video: