Zašto psi naginju glavu kada im nešto govorimo?

Prema mišljenju stručnjaka, ljubimac pokušava da identifikuje poznate riječi ili tonove koji ga asociraju na nagradu
0 komentar(a)
psi, Foto: Shutterstock
psi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2015. 10:40h

Možda ste primijetili da kada vaš pas čuje neki čudan zvuk ili kada mu nešto govorite, on zabaci glavu u stranu. Ovim neodoljivim ponašanjem kao da želi da vam kaže: “Slušam te”. Ali, šta to zapravo znači?

Žele da nas bolje čuju

Psi imaju pokretljive ušne školjke što im omogućava da lociraju izvor zvuka, a uz pomoć moždanih funkcija određuju vrijeme zvuka koje dostiže do uveta. Kada pas pomjera glavu snabdijeva se dodatnim informacijama, odnosno to mu pomaže da bolje locira mjesto i udaljenost izvora zvuka.

Pokušavaju da nas razumiju

Prema mišljenju Stivena Lindskija, stručnjaka za ponašanje pasa, ljubimac pokušava da identifikuje poznate riječi ili tonove koji ga asociraju na nagradu (šetnju ili poslasticu).

Mišići srednjeg uha psa kontrolišu dio mozga koji je odgovoran za izraze lica i pokrete glave, pa neki stručnjaci zaključuju da vas pas na taj način sluša i pokušava da komunicira.

Mogu bolje da nam vide lice

U nastojanju da nas razumiju, psi ne koriste samo naše riječi i intonaciju, već i izraze lica, govor tijela i pokrete očiju. Zato naginjanjem pokušavaju da bolje sagledaju znake na našem licu!

Izvor: zivotinje.rs

Bonus video: