KINESKI KALENDAR

Godina ovce: Nestabilna ekonomija, saobraćajne nesreće, manje beba

Godina ovce, koja nastupa svakih 12 godina, biće i godina prirodnih katastrofa, poput tornada u SAD i tajfuna u jugoistočnoj Aziji
67 pregleda 3 komentar(a)
Godina ovce, Foto: Shutterstock
Godina ovce, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2015. 11:26h

Po kineskom kalendaru danas počinje Godina ovce, koju će, po prognozama astrologa i feng šui učitelja, obilježiti nestabilna ekonomija i veliki broj saobraćajnih nesreća.

Iako se najčešće naziva Godina ovce, mnogi koriste naziv Godina koze ili ovna. Konfuzija nastaje zbog kineske oznake "yang", za sve preživare, sa ili bez rogova.

Koza je vjerovatno originalno značenje jer je ta životinja bila rasprostranjena na farmama Han Kineza, koji su počeli tradiciju zodijaka.

Ipak većina Kineza više voli naziv Godina ovce, jer su im one simpatičnije i ljupkije nego koze.

Godina ovce, koja nastupa svakih 12 godina, biće i godina prirodnih katastrofa, poput tornada u SAD i tajfuna u jugoistočnoj Aziji.

Za Kinu, u kojoj nema tornada, to će značiti zagađenje vazduha "koje će donijeti prljave vazdušne struje i koje će uticati na živote svih", upozorava astrolog iz Šangaja Dong Đialing.

On takođe predviđa da će u periodu oko juna ekonomija Zapada dosta varirati, ali da će u avgustu ili septembru početi period ekonomske stabilnosti.

Feng šui učitelj Klement Čan upozorava da će ove godine biti mnogo nesreća na putevima, kao i avionskih nesreća u prvoj polovini godine, ali ne toliko kao 2014.

Čan ističe da je pozitivna strana ove godine to što će veliki broj žena postati svjetske liderke i direktorke kompanija koje će zato ostvariti značajne uspehe.

Mnogi sujevjerni Kinezi će ove godine izbjeći da dobiju dijete, jer se vjeruje da su ljudi rođeni u znaku ovce nesrećni i vjerovatnije je da će biti sljedbenici, a ne predvodnici.

Babica u šangajskoj bolnici Meika Čin procjenjuje da će ove godine broj novorođenčad biti 20 odsto ispod prosjeka.

Preporučujemo za Vas