OTKRIVENA MISTERIJA

Evo kako zrno kukuruza postaje ukusna kokica

Naučnici su ustanovili da na 170 stepeni Celzijusa samo 34 odsto zrna kukuruza pukne, dok se na 180 stepeni Celzijusa čak 96 odsto pretvori u slasne kolice
125 pregleda 2 komentar(a)
kokice, Foto: Shutterstock
kokice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2015. 15:42h

Dvojica francuskih naučnika ozbiljno su prišla problematici toga šta se odvija ispod poklopca, odnosno kako zrno kukuruza postaje ukusna kokica.

Fizičari Emanuel Viro i Aleksandr Ponomarenko su proučavali ne samo trenutak pucanja opne zrna kukuruza, koji se, kako su ustanovili, događa kada temperatura dostigne 180 stepeni Celzijusa, već su analizirali i fenomen poskakivnaje kokica, kao i karakterističan zvuk koja ona ispušta.

Cijeli proces - pucanje opne, poskakivanje i izbijanje skroba, odigrava se u stotom dijelu sekunde, navode istraživači čija je studija objavljena u časopisuRoyal Society Interface.

Viro i Ponomarenko su detaljno pratili svaku fazu ovog začudjujućeg preobraženja kako bi razumjeli njegovu naučnu osnovu. Koristeći ultrabrze kamere, koje snimaju 2.900 kadrova u sekundi, oni su posmatrali zrna kukuruza kokičara u toku zagrijavanja.

Čim je temperatura prešla iznad 100 stepeni Celzijusa, vlaga unutar zrna počela je da se pretvara u paru, a kada je dostigla 180 stepeni, pritisak u zrnu bio je oko 10 puta veći od atmosferskog pritiska na nivou mora. Izloženo ovakvom stresu, zrno puca, a skrob da se širi, izbijajući kroz opnu.

Naučnici su ustanovili da na 170 stepeni Celzijusa samo 34 odsto zrna kukuruza pukne, dok se na 180 stepeni Celzijusa čak 96 odsto pretvori u slasne kolice.

"Otkrili smo da 180 stepeni Celzijusa predstavlja kritičnu temperaturu, i to bez obzira na veličinu i oblik zrna", kazao je za AFP Viro, istraživač sa Politehničke škole u Parizu.

On i Ponomarenko su zatim pažnju posvijetili "plesu" kukuruza, tj. načinu poskakivanja kokica u zagrijanoj šerpi. Prvo što su primijetili na tek otvorenoj opni je pojava strukture nalik nozi. Ustanovili su da iz zrna, u kontaktu sa vrelim dnom šerpe, naglo izbija skrobna "noga", kao da izvodi šut, te šalje zrno od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u vazduh.

"Tako nastaje misteriozni i fascinantni skok kokice", navode u svojoj studiji istraživači koji su na kraju analizirali i karakteristični zvuk.

Otkrili su da on nije izazan poskakivanjem kokice, jer se on oglašava mnogo ranije. Naučnici su zaključili da je je ovaj zvuk izazvan naglim, brzim ispuštanjem vodene pare iz zrna. Nakon pucanja opne, uslijed pada pritiska unutrašnjost zrna pretvara se u akustični rezonator.

Izvor: B92