Bato Vujošević ide u Kanadu da zaradi od pjevanja

„Prihvatio sam poziv vlasnika jednog kluba, da odem na tri mjeseca kako bih nadoknadio to što sam ovdje osrednje radio”
642 pregleda 24 komentar(a)
Bato Vujošević, JAMB, Foto: Vesko Belojević
Bato Vujošević, JAMB, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.02.2015. 06:50h

Crnogorski pjevač Bato Vujošević polako pakuje kofere, kako bi za desetak dana otputovao za Kanadu. Preko okeana, kako kaže, ne ide turistički, već će posjetu drugom kontinentu iskoristiti da od svog zanata nešto i zaradi.

“Ovdje je situacija za onog ko radi stranu muziku loša. Ranije su u Podgorici postojala dva kluba u kojima su gostovale grupe sa stranim repertoarom, međutim narodnjaci su ih uzeli pod svoje i gotovo da u glavnom gradu Crne Gore ne postoji mjesto gdje bend može da svira. Mjesta za finu muziku i neko opuštanje gotovo da i nema, pa sam odlučio da prihvatim poziv vlasnika jednog kluba iz Kanade, da odem tamo na tri mjeseca kako bih nadoknadio to što sam ovdje osrednje radio. Ali to je samo na nekoliko mjeseci i eto mene opet”, obećava Bato.

Iako su inostrani klubovi u kojima nastupaju ex-YU pjevači sinonim za narodnjake, Vujošević tvrdi da nije riječ o takvom mjestu.

“Ovo je klub u Vankuveru koji drži Kanađanin i tu dolaze stranci - Kanađani i Amerikanci. Možda ga i posjeti neki “naš”, ali mora da se prilagodi. Nije to ono gdje idu Stoja, Ceca i ovi ostali”, objašnjava Vujošević.

Ako bude „naših”, Vujošević će im izvesti „Vojnika sreće” na dva jezika

Zbog ovog angažmana Vujošević je u posljednje vrijeme radio na novom repertoaru, pa će u Kanadi, kaže, pjevati djela Stounsa, Bitlsa, Eltona Džona, Stinga, a rukovodio se informacijama o tome šta vole da slušaju posjetioci tog kluba.

“To su nezaobilazni evergrin hitovi. Pjevaću sve ono što je obilježilo jedno divno vrijeme, klasike od 70-tih i 80-tih godina naovamo”, otkriva Vujošević.

Biće, navodi, obavezne i njegove pjesme, koje će provući s vremena na vrijeme.

“Nosim svoj CD, a i prošli put kad sam bio izvodio sam svoje pjesme i to je njima veoma interesantno. Ako se sjećate, ja sam obradio i “Soldier Of Fortune” od Deep Purplea - ”Vojnik sreće” još prvi, 90-tih godina tako da je ta pjesma obavezna“, siguran je Vujošević. Na pitanje da li će tu numeru pjevati na engleskom ili crnogorskom odgovara:

“Ako je naših dosta, onda to podijelim. Krenem na engleskom da ispoštujem Dejvida Koverdela, a poslije ubacim moje zbog naših ljudi i to oni sa aplauzom proprate. Imam iskustva u tome. Kad pođem u Kanadu da pjevam, to smatram kao kad ovi iz Srbije i Hrvatske dođu kod nas. Muzika nema granica, svijet je mali. Samo da češće bude tih poziva i biće sve na svom mjestu”, nada se Vujošević.

Moraću da se pomognem i pogledam u tekstove. Pa i političari imaju papir ispred sebe

Kako kaže, spremio je repertoar od 10 sati, a da nijednu pjesmu ne ponovi, i na tome je radio posljednjih nekoliko mjeseci.

“U pitanju je 200 i nešto rok klasika”, pohvalio se Vujošević. No, otkriva da sve tekstove nije naučio napamet, pa se neće odvajati od sveske.

“Malo ću da virim. Refrene manje-više sve znam, ali da bi to bilo kako treba, moraću da se pomognem i pogledam u tekstove. Pa pogledajte, i kad političari drže govore imaju papir ispred sebe, tako da nije to sramota. I veliki tenori su na koncertima držali ispred sebe tekstove i note, a kako sam bio na nastupima nekih mojih omiljenih grupa, uvijek im je dolje na bini na posebnom uređaju išao tekst. Eto, otkriću vam da sam, dok sam skidao pjesme Elvisa Prislija, naišao na snimak “Heartbreak Hotela” na kojem on pred publikom na koncertu pogriješi i kaže “izvinite zaboravio sam tekst”. Tako da se to dešava”, zaključuje.

Kad se vrati izdaje novi singl i spot

Nakon tri mjeseca u Kanadi, gdje će, kaže, napuniti baterije, publika može da očekuje i novi singl.

“I prošli put kad sam se vratio nastala je pjesma “Tvoj i slobodan”. Sad i Severina ima takvu neku pjesmu, a moja je nastala prije 10-tak godina. Zato i sad po povratku obavezno ide novi singl koji će biti propraćen spotom i napravićemo promociju”, kaže Vujošević.

Nekoliko demo pjesama “već čuva u ladici”, ali nije siguran da će išta od toga iskoristiti.

“Nijedna mi za sad ne ispunjava kriterijume, ja sve to puštam vremenu i trenutku. Obratiću se i nekim dobrim autorima da odlučim šta i kako. Ali definitivno ta pjesma mora da bude dobra, pa kako će je publika prihvatiti vidjećemo”, obećava Vujošević.

Bonus video: