"MOJ DRAGI..."

Šta je Ajnštajn pisao svom sinu?

"Moram da insistiram da svake godine provedemo cijeli mesec zajedno, kako bi ti vidio da imaš oca koji te veoma voli. Tada bi mogao i da naučiš dosta stvari od mene, one kojima niko drugi ne bi mogao da te nauči..."
84 pregleda 0 komentar(a)
Albert Ajnštajn, Foto: Shutterstock
Albert Ajnštajn, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2015. 18:49h

Albert Ajnštajn je 1915. godine, kada je imao 36 godina, živio je u ratnom Berlinu sa svojom rođakom Elsom, koja će mu na kraju postati druga supruga.

Njegova dva sina, Hans Albert i Eduard Tete bila su sa Milevom u Cirihu, a nedavno je objavljeno pismo koje je Albert uputio svom 11-godišjnem sinu Hansu Albertu, prenosi businessinsider.com.

Pismo glasi:

"Moj dragi Alberte,

Juče sam primio tvoje pismo i bio sam jako srećan. Već sam se uplašio da mi možda više nikada nećeš pisati. Kada sam bio u Cirihu, rekao si mi da ti je neprijatno kada tamo dolazim, pa sam mislio da je bolje da se sastajemo na nekom drugom mjestu, gdje niko neće remetiti naš komfor.

Moram da insistiram da svake godine provedemo cijeli mesec zajedno, kako bi ti vidio da imaš oca koji te veoma voli. Tada bi mogao i da naučiš dosta stvari od mene, one kojima niko drugi ne bi mogao da te nauči. Ono što sam ja postigao napornim radom, neće biti dostupno samo strancima, već naročito mojim sinovima. Ovih dana sam završio jedan od najljepših radova svog života, kada budete stariji, reći ću vam o čemu je riječ.

Veoma mi je drago što si pronašao sreću u klaviru. To i stolarija su po mom mišljenju za tvoje godine, najbolje okupacije, bolje čak i od škole. Na klaviru sviraj kompozicije koje ti prijaju čak iako ti ih učitelj ne dodijeli. To je način na koji ćeš najviše naučiti jer kada radiš nešto u čemu uživaš, nećeš ni primijetiti da vrijeme prolazi. Ja sam ponekad toliko zaokupljen svojim radom, da zaboravim da treba da jedem.

Tebi i Teteu tata šalje poljubac.

Pozdrav za mamu".

Preporučujemo za Vas