Polanski će prisustvovati suđenju o svom izručenju u SAD

Polanskog SAD gone krivično po cijelom svijetu zbog seksa sa tada 13-godišnjom Samantom Gejli u Kaliforniji prije više od tri i po decenije
72 pregleda 1 komentar(a)
Roman Polanski, Foto: Shutterstock
Roman Polanski, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2015. 14:58h

Slavni američki režiser, emigrant iz Poljske, Roman Polanski doći će 25. februara na suđenje u Krakov gdje treba da se odluči da li će ga Poljska izručiti SAD za davno silovanje maloljetnice, javljaju danas poljski mediji.

"Za 25. februar sud u Krakovu zakazao je ročište o izručenju koje traže SAD", saopštila je danas portparol Okružnog suda u Krakovu Gražina Rokita.

Advokati Polanskog podnose zahtjev da sud isključi sa ročišta javnost.

Tužilaštvo u Krakovu nakon što je sredinom januara saslušalo Polanskog prenijelo je sudu zahtjev SAD da Poljska izruči režisera uz pravno obrazloženje da bi izručenje bilo formalno u skladu sa poljskim zakonima iako je krivično djelo zbog koga ga Amerikanci traže u Poljskoj već zastarelo, pošto u SAD nije.

"Podvrgao sam se proceduri izručenja. Imam povjerenje u poljsko pravosuđe. Ukoliko bi došlo do izručenja a nadam se da neće pošto na osnovu iskustava sa zahtjevom za izručenje iz Švajcarske znam da ono ne bi trebalo da bude moguće, imao bih probleme", kazao je u januaru nakon saslušanja Polanski.

Režiser je kazao da vjeruje da će se sve odvijati prema očekivanjima i planovima i njegovim i njegovih saradnika sa kojima ove godine počinje u Poljskoj da snima novi film.

Polanskog SAD gone krivično po cijelom svijetu zbog seksa sa tada 13-godišnjom Samantom Gejli u Kaliforniji prije više od tri i po decenije a pravosuđe i u Poljskoj kao i u SAD na takav seksualni odnos sa maloljetnicom gleda kao na pedofilno silovanje.

Ukoliko sud u Krakovu 25. februara izručenje odobri, presuda neće biti pravosnažna pošto je konačna odluka na poljskom ministru pravde.

Ukoliko izručenje sud odbije, odluka je pravosnažna i na nju više ne postoji mogućnost žalbe.

Bonus video: