Posljednja stanica za izgubljeni avionski prtljag

Porodica Ovens iz Skotsboroa, u Alabami, u tome je vidjela unosni biznis. Početkom sedamdesetih pokrenula je centar za otkup i prodaju izgubljenog prtljaga koji je vrlo brzo postigao veliki uspjeh
84 pregleda 0 komentar(a)
Brisel prtljag, Foto: BetaAP
Brisel prtljag, Foto: BetaAP
Ažurirano: 12.02.2015. 08:46h

Zatureni koferi i torbe iz aviona i aerodroma najčešće završe u Alabami, u "Centru za izgubljeni prtljag".

Aerodromske vlasti ne uspijevaju uvijek da pronađu vlasnike zagubljenih kofera, posebno kada je riječ o prtljagu za koji ne postoji nikakav zahtjev.

Ovaj prtljag predstavlja teret za aerodrome koji moraju da ga čuvaju i skladište. Porodica Ovens iz Skotsboroa, u Alabami, u tome je vidjela unosni biznis. Početkom sedamdesetih pokrenula je centar za otkup i prodaju izgubljenog prtljaga koji je vrlo brzo postigao veliki uspjeh.

U ovaj centar, između buvljaka i robne kuće, svakog dana pristiže više od 7.000 predmeta: odeća, obuća, kompjuteri, muzički instrumenti... Među njima se ponekad nađe i poneka neobična stvar.

Jedan od zaposlenih je tako pronašao sistem za navođenje raketa koji je pripadao američkoj vojsci i koji je, naravno, odmah vraćen vlasniku. Sadržaj izgubljenog prtljaga se ovdje prodaje za 20 do 80 odsto od originalne cijene.

"Centar za izgubljeni prtljag" u Skotsborou je vremenom postao prava turistička atrakcija koja svake godine privuče blizu milion posjetilaca.