Bizarna priča o Majklu Rokfeleru: Pojeli ga kanibali ili je postao jedan od njih

Mladi antropolog krenuo je u potragu za eksponatima za muzej primitivne umjetnosti koji je njegov otac, guverner Njujorka, a kasnije zamjenik američkog predsjednika Džeralda Forda, tek bio osnovao
257 pregleda 0 komentar(a)
Majkl Rokfeler, Foto: Twitter
Majkl Rokfeler, Foto: Twitter
Ažurirano: 11.02.2015. 15:53h

Dvadesettrogodišnji Majkl Rokfeler nestao je tokom putovanja u potrazi za primitivnom umjetnošću u jednom od najzabačenijih djelova sijveta, u Papui Novoj Gvineji.

Zvanično objašnjenje holandskih vlasti, pod čijom se upravom zemlja tada nalazila, glasilo je da se udavio dok je pokušavao da otpliva do obale sa svog prevrnutog broda, dok su drugi tvrdili da ga je zadesila užasna sudbina, da su ga ubili i pojeli kanibali kako bi se osvetili bijelcima zbog napada Holanđana na njihovo selo, piše britanski Daily Mail.

Novi dokumentarni film Frejzera Hestona, sina glumca Čarltona Hestona, vraća se ovoj izuzetnoj priči, a novootkriveni snimak bradatog nagog bijelca koji vesla u grupi Papuanaca ukazuje na još jednu mogućnost: Amerikanac, koji je studirao na Harvardu, odbacio je civilizaciju i pridružio se plemenu kanibala.

Priča počinje 1961. kada je mladi diplomac zamijenio život u Menhetnu skromnim životom u Holandskoj Novoj Gvineji, jednom od najzabačenijih mjesta na svijetu.

Mladi antropolog krenuo je u potragu za eksponatima za muzej primitivne umjetnosti koji je njegov otac, guverner Njujorka, a kasnije zamjenik američkog predsjednika Džeralda Forda, tek bio osnovao.

Majkla Rofelera je posebno fasciniralo kanibalsko pleme Asmata, koje je pravilo impresivne skulpture od drveta (i bojilo ih krvlju žrtava) i ukrašavalo mrtvačke glave pripadnika neprijateljskog plemena kojima bi prethodno pojeli mozak, vjerujući da će na taj način njihova snaga preći na njih, stoji u članku Daily Maila.

Bizarni mit: Domoroci čuvaju Rokfelera kao totem

Mladi Rokfeler, koji, prema riječima njegovog oca, nikada u životu nije bio srećniji, misteriozno je nestao 18. novembra 1961, nakon što se njegov katamaran prevrnuo.

Vodiči domoroci su otplivali do obale po pomoć, a on je proveo noć sa holandskim antropologom na čamcu da bi se u jednom trenutku skinuo u gaće, rekao da misli da će uspjeti i skočio u vodu. Holanđanin je sutradan spasen, a Rokfeleru se gubi trag, piše Dail Mail

Godinama kasnije holandski misionar koji je živio u tom kraju rekao je da je čuo glasine da su ga domoroci pronašli, ubili i pojeli, dok holandski zvaničnici odbacuju ovu tvrdnju, kao i drugu, prilično bizarnu priču, po kojoj je Rokfelerov nasljednik živ i lokalno pleme ga čuva kao totem.

Urednik lista “Njujork magazin” Milton Maklin, koji se zainteresovao za tu priču, poslao je u to područje fotografa, koji je 1969. napravio pomenuti snimak, a slika je 40 godina tavorila u jednom skladištu u Njujorku dok je nije pronašao Heston kada je snimao dokumentarni film "Potraga za Majklom Rokfelerom".

Bonus video: