Zbog odsustva sina iz škole, majka kažnjena uslovno

Nesavjesna majka osuđena je na uslovnu kaznu zatvora od četiri mjeseca, uz obrazloženje suda da nije ispunila svoju zakonsku obavezu, čime je ugrozila zdravlje, bezbjednost, moralnost i obrazovanje svog maloljetnog sina
0 komentar(a)
učionica, Foto: Shutterstock
učionica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.02.2015. 19:41h

Sud u Valensjenu, na sjeveru Francuske, osudio je jednu ženu na četiri mjeseca uslovne kazne zatvora zbog učestalog odsustvovanja njenog sina iz škole.

Tokom školske 2012/2013, Simon, tada učenik šestog razreda osnovne škole, propustio je gotovo svu nastavu i morao je da ponavlja. Ni sljedeće godine, međutim, nije pokazao revnost - samo u prvom tromjesečju odsustvovao je 79 dana.

Uprkos molbama i pozivima iz škole, Simonova majka nije se pojavila ni na jednom roditeljskom sastanku. Kada joj je policija zakucala na vrata, izjavila je da je njen sin bio bolestan, ali svoje tvrdnje nije mogla da dokaže nikakvim ljekarskim opravdanjem.

Pozvan da svjedoči, Simonov ljekar je odbacio njene navode, ističući da dijete ne pati ni od kakve hronične bolesti.

Prošle sedmice, nesavjesna majka osuđena je na uslovnu kaznu zatvora od četiri mjeseca, uz obrazloženje suda da nije ispunila svoju zakonsku obavezu, čime je ugrozila zdravlje, bezbjednost, moralnost i obrazovanje svog maloljetnog sina.

Francuski mediji ističu da je ova odluka bez presedana i podsjećaju da je u septembru 2010. u Francuskoj usvojen zakon koji je predviđao suspenziju dječjeg dodatka u slučaju neopravdanih odsustva djece iz škole, ali da je u međuvremenu taj propis ukinut.

Bonus video: