Erdogan promijenio mišljenje o društvenim mrežama

Erdoganova nesklonost društvenim mrežama datira iz vremena masovnih antivladinih protesta iz juna 2013, kad su demonstranti uglavnom preko Twittera i Facebooka dogovarali detalje o okupljanju
79 pregleda 1 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2015. 17:33h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, koji je ranije izjavljivao da ne koristi Twitter, a društvene mreže nazivao "nožem u rukama ubice", objavio je svoj prvi tvit.

Erdogan, koji se trenutno nalazi u zvaničnoj posjeti Kolumbiji, po prvi put je lično objavio tvit sa naloga @RT_Erdogan, saopštila je kancelarija turskog predsjednika.

Kako je i prikladno za lidera jedne zemlje sa većinskim islamskim stanovništvom, u tvitu objavljenom povodom nacionalnog dana protiv pušenja u Turskoj se kritikuje pušenje, navodi britanski list Guardian.

"Oduprite se tom otrovu", napisao je Erdogan, koristeći haštag #SigarajaTeslimOlma (Ne odajte se cigaretama) i potpisavši se svojim inicijalima RTE. Nalog sa kojeg je objavljen tvit su ranije koristile Erdoganove pristalice, ali ga je sada preuzela kancelarija predsjednika i Twitter ga je potvrdio kao zvanični nalog.

"To je nalog predsjednika države. Tvitovi koje on lično napiše će biti potpisani sa RTE", izjavio je portparol kancelarije predsjednika Turske Mudžahit Kučukjilmaz i dodao da će se tvitovi osoblja kancelarije razlikovati po tome što neće biti potpisani inicijalima RTE.

Kučukjilmaz nije rekao šta je navelo Erdogana da promijeni mišljenje po pitanju Twittera, budući da je dosad za tu društvenu mrežu iskazivao samo prezir.

Predsjednik i bivši premijer Turske, koji dominira političkom scenom te zemlje već više od deset godina, izjavio je u februaru 2014. godine: "Nemam veze sa Twitterom. Ionako imam manjak slobodnog vremena, pošto radim čitavu dan i noć".

Erdoganova nesklonost društvenim mrežama datira iz vremena masovnih antivladinih protesta iz juna 2013, kad su demonstranti uglavnom preko Twittera i Facebooka dogovarali detalje o okupljanju.

Turska vlada je u martu prošle godine blokirala Twitter i YouTube, nakon što su na tim sajtovima objavljeni audio snimci koji ukazuju na umiješanost tadašnjeg premijera Erdogana i kruga ljudi oko njega u navodni korupcionaški skandal. Odluku o blokadi pomenuta dva sajta je kasnije ukinuo turski Ustavni sud.

Bonus video: