Kako izgleda šolja čaja u različitim zemljama?

196 pregleda 0 komentar(a)
zeleni čaj, Foto: Shutterstock
zeleni čaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2015. 18:10h

Pogledajte šta biste dobili kada biste naručili šolju čaja u različitim državama širom svijeta.

1. Japan

Mača je zeleni čaj u prahu iz Japana koji koristi fino mljevene i veoma kvalitetne listove zelenog čaja. Tradicionalno se koristi u japanskim ceremonijama ispijanja čaja.

2. Indija

Indija ima bogatu i raznoliku istoriju čaja, gdje je tradicionalni masala chai čaj, koji se služio širom Južne Azije hiljadama godina prije industrije čaja postao pravi hit tokom britanske kolonijalne ere. Iznad je Dardžiling, čaj od bijelog lista, koji raste u prirodi Indije.

3. Turska

Čaj se služi uz svaki obrok, često i između. U crni čaj se ne sipa mlijeko, ali se može služiti sa ili bez šećera i obično se kuva u veoma čudnoj posudi podijeljenoj na dva dijela.

4. Velika Britanija

Crni čaj u Ujedinjenom Kraljevstvu se može služiti bez ili sa mlijekom i/ili šećerom, a pije se nekoliko puta dnevno. Ciljajte na zlatnu boju kada dodajete mlijeko.

5. Tibet

Tibetanski "po ča", ili puter čaj, objedinjuje čaj, so i puter od jaka. Čaj se kuva nekoliko sati kako bi dobio gorak ukus, potom se u njega stavlja puter i so direktno prije serviranja.

6. SAD

Zaslađeni ledeni čaj je poznati napitak američkog Juga. Obično se pravi od prokuvanog čaja Lipton i šećera, može se dodati limun ili zrnce sode bikarbone radi glatkoće.

7. Rusija

Za šolju ruskog čaja koristi se nekoliko vrsta crnog lišća koja se prokuvaju odvojeno, a potom pomiješaju u šolji. Poput Turske, Rusija tradicionalno koristi posudu podijeljenu na više djelova, koja se naziva samovar, sa dijelom za vodu i dijelom za kuvanje čaja.

8. Malezija

Malezija je usavršila čaj potreban za svaki dezert i obrok. Teh tarik je pjenasti crni čaj sa šećerom i mlijekom koji se služi hladan. Kremasta poslastica je savršena za poslije obroka ili u sredini dana.

Bonus video: