Austrija: Zatvorski čuvari kradu robijašima toalet papir i četkice za zube

"Nekada dobijamo premalo, nekada ništa. Na taj način je neko tokom godina sklonio čitavo bogatstvo", tvrdi u izjavi bečkom dnevniku "Hojte" jedan zatvorenik, koji je prijavio pronevjeru čija se visina štete procjenjuje na 120.000 eura
81 pregleda 0 komentar(a)
Zatvor, Foto: Shutterstock
Zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2015. 09:47h

Zatvorenici kazneno popravne ustanove Karlau, kod Graca u Austriji, optužili su čuvare da im kradu toalet papir, kao i druge predmete za svakodnevno održavanje higijene.

PoslJednjih godina u zatvoru Karlau, gdJe je na izdržavanju kazne više od 500 zatvorenika, navodno se vodi ilegalna trgovina sredstvima za higijenu.

Konkretno, zatvorenici tvrde da toalet papir, četkice za zube, sapun, sredstva za čišćenje, brijači, što bi sve trebalo da dobijaju kao osnovno mJesečno sledovanje o trošku države, ne biva korektno raspodIJeljeno.

"Nekada dobijamo premalo, nekada ništa. Na taj način je neko tokom godina sklonio čitavo bogatstvo", tvrdi u izjavi bečkom dnevniku "Hojte" jedan zatvorenik, koji je prijavio pronevjeru čija se visina štete procjenjuje na 120.000 eura.

Direktor zatvora Jozef Mok ističe da mu tako nešto nije poznato.

Pripadnici Savezne službe za borbu protiv korupcije dobili su nalog da istraže slučaj i utvrde da li se radi o osveti zatvorenika ili stvarnom slučaju pronevjere. Zatvor Karlau je najveća kazneno-popravna ustanova Austrije u kojem su smještene osobe pretežno osuđene za teža krivična djela za koje sleduje kazna od više od godinu i po dana.

Bonus video: