"NASILJE NAD ŽENAMA"

Feministkinje pozivaju na bojkot filma "50 nijansi siva"

Feministkinje su, putem Fejsbuka, pozvale javnost da donira 50 dolara nekoj humanitarnoj organizaciji koja pomaže ženama žrtvama zlostavljanja - "poput one čiju sudbinu film želi da predstavi kao nešto glamurozno", umjesto da taj novac potroši "na bioskopske karte, bejbisiterku, kokice i sokove"
55 pregleda 0 komentar(a)
50 nijansi sive, Foto: Screenshot (YouTube)
50 nijansi sive, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.02.2019. 05:19h

Okupljeni iza slogana/haštaga #50dollarsnot50shades (50 dolara, ne 50 nijansi), nekoliko američkih asocijacija za borbu protiv nasilja u porodici i antipornografskih udruženja pozvalo je danas na bojkot filma "Pedeset nijansi - Siva".

Ove organizacije smatraju da film, koji će u američkim bioskopima početi da se prikazuje sljedeće nedjelje, idealizuje nasilni sadomazohistički odnos između bogatog i dominantnog Kristijana Greja i naivne studentkinje Anastasije Stil. 

Predstavnici pomenutih grupa posebno ističu nasilje koje se krije u dijalozima i optužuju producente da lažno predstavljaju film kao ljubavnu priču. 

"To je laž. Film govori o zlostavljanju, nasilju i pripremanju mlade žene na sadistički seksualni odnos", stoji u zajedničkom saopštenju ovih organizacija. 

Feministkinje su, putem Fejsbuka, pozvale javnost da donira 50 dolara nekoj humanitarnoj organizaciji koja pomaže ženama žrtvama zlostavljanja - "poput one čiju sudbinu film želi da predstavi kao nešto glamurozno", umjesto da taj novac potroši "na bioskopske karte, bejbisiterku, kokice i sokove". 

"Holivudu vaš novac nije potreban, ali je zato potreban zlostavljenim ženama", stoji u poruci. 

"Žene u pravom životu ne zavše kao Anastasija; one najčešće skončaju u nekom skloništu za žene, u bjekstvu ili mrtve", napomenula je jedna aktivistkinja u izjavi za Vašington tajms. Kampanja #50dollarsnot50shades dosad je zabilježila 4.600 lajkova na Fejsbuku.

Preporučujemo za Vas