U Parizu zabranjeno snimanje akcionih scena

Najnoviji blokbaster Lika Beson "Lusi" sa Skarlet Johanson u naslovnoj ulozi sadrži jurnjavu automobilima u blizini Luvra, scenu koju bi danas, s obzirom na novouvedena pravila, bilo nemoguće snimiti
1 komentar(a)
Pariz policija, Foto: Reuters
Pariz policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2015. 16:31h

U strahu da bi glumci mogli da budu zamijenjeni s policajcima, a filmske scene jurnjave sa pravim, vlasti u francuskoj prijestonici odlučile su da drastično ograniče snimanje akcionih filmova u gradu koji je u prošlosti bio pozornica mnogim nezaboravnim adrenalinskim sekvencama.

Snimanje scena sa policijom, vojskom ili bezbjednjacima zabranjeno je nakon nedavnih terorističkih napada u Parizu, u kojima je 20 osoba izgubilo živote.

"Te scene na javnim mjestima su problematične, jer bi glumci u uniformi mogli da postanu meta teroristima. Mogli bi, takođe, da izazovu pometnju u narodu u ovom posebno osjetljivom trenutku", rekla je za agenciju AP predstavnica pariske policije Silvi Barno, koja je zadužena za davanje dozvola za snimanje u Parizu.

Ona nije znala da kaže koliko će zabrana biti na snazi, ali je navela da je atmosfera u gradu prilično napeta, sa policijom i vojskom koje patroliraju u najosjetljivijim mjestima, kao što su prostori oko sinagoga, kancelarija medija i tržnih centara.

"Fotogenični" Pariz je jedna od omiljenih lokacija reditelja, ne samo francuskih već i stranih, posebno kada je riječ o scenama potjere.

Najnoviji blokbaster Lika Beson "Lusi" sa Skarlet Johanson u naslovnoj ulozi sadrži jurnjavu automobilima u blizini Luvra, scenu koju bi danas, s obzirom na novouvedena pravila, bilo nemoguće snimiti.

Ništa bolje ne bi prošao ni prošlogodišnji naučnofantastični triler "Na rubu vremena" sa Emili Blant i Tomom Kruzom koji je, takođe, dijelom snimljen u francuskoj prijestonici, kao ni čuvena scena potjere mini kuperom u filmu "Bornov identitet" sa Metom Dejmonom.

Zbog novih mjera svoje planove je moralo da promijeni nekoliko produkcija, uključujući i ekipu filma "Flics Tout Simplement" (Jednostavno panduri) koji je trebalo da sadrži scenu s policajcem ispred škole.

U Parizu se ove nedjelje održava godišnji Sajam filmskog snimanja, čiji se organizatori nadaju da će grad i ubuduće nastaviti da privlači velike produkcije, navodeći da je samo prošle godine dao dozvolu za 1.159 filmskih projekata.

"Čak ni Stiven Spilberg, kada bi hteo da snimi neku veliku scenu sa policijom na ulici, to sada ne bi mogao da izvede", kažu zvaničnici Pariza, dodajući da bi posljedice novih mjera najviše pogodile velike američke produkcije.

Bonus video: