Naučnici tvrde: Sveštenik star 200 godina "nije mrtav", meditira

Mumija je pronađena u mongolskoj provinciji Songinokhairkhan, ali policija je otkrila kako je jedan muškarac ukrao iz pećine gdje je bila zamotana u životinjsku kožu
162 pregleda 28 komentar(a)
Meditacija, Foto: Shutterstock
Meditacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.02.2015. 09:02h

Budistički sveštenik čije je mumificirano tijelo otkriveno u Mongoliji "nije mrtav" već je u stanju duboke meditacije, tvrde stručnjaci.

Naime, on se nalazi u lotus položaju, u kojem se inače meditira. Poznavaoci meditacije ističu da je njegovo tijelo u rijetkom duhovnom stanju poznatom kao "tukdam" i da je riječ o samo jednom stadijumu do onog najvišeg, a to je Buda.

Ganhugijin Purevbata, osnivač Mongolskog instituta budizma, objašnajva: "Lama sjedi u lotus položaju koji zovemo varja, lijeva ruka je otvorena a desna simbolizuje molitvu Sutra. To je znak da Lama nije mrtav, već je u vrlo dubokom stanju meditacije".

U posljednjih 50 godina u ovakvom je položaju pronađeno 40-ak tijela, pored ostalih i ona tibetanskih sveštenika, piše Daily Mirror.

Beri Kerzin, budistički sveštenik i ljekar je brinuo za neke osobe koje su meditirale i bile u tukdam stanju.

"Ako osoba u tom stanju može da ostane više od tri sedmice, što se rijetko dešava, njegovo se tijelo doslovno skupi i na kraju od osobe ostanu samo kosa, nokti i odjeća. To je najviši stadijum do stadijuma Bude. Ako onaj ko meditira može da ostane u tukdam stanju dovoljno dugo, može da postane Buda", objasnio je on.

Nagađa se da bi mumificirani sveštenik koji meditira mogao biti Lama Daši-Dorzho Itigilov koji je rođen 1852. godine.

Mumija je pronađena u mongolskoj provinciji Songinokhairkhan, ali policija je otkrila kako je jedan muškarac ukrao iz pećine gdje je bila zamotana u životinjsku kožu.

Sveštenika koji meditira je planirao da proda van Mongolije.

Bonus video: