Londonski dinosaurus mora da ustupi mjesto plavom kitu

Jedan Dipijev obožavalac je preko Tvitera izjavio da je to isto kao kada bi "umjesto Ajfelove kule bila podignuta piramida od rolni toalet papira"
68 pregleda 1 komentar(a)
Prirodnjački muzej London, Foto: Beta/AP
Prirodnjački muzej London, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.01.2015. 20:55h

Odluka uprave Prirodnjačkog muzeja u Londonu da iz glavnog hola ukloni čuveni skelet diplodokusa, iz milja nazvan "Dipi", naljutila je mnoge građane britanske prijestonice.

Muzej je danas najavio da će umjesto dinosaurusa, koji je 35 godina bio jedna od glavnih atrakcija muzeja i jedan od najomiljenijih eksponata, posebno mlađim posjetiocima, biti postavljen kostur plavog kita koji je od 1938. visio u drugoj sali.

"Priča o plavom kitu nas podsjeća na odgovornost koju imamo prema našoj planeti", izjavio je direktor muzeja Majkl Dikson.

Dipi će jedno vrijeme biti na turneji po Velikoj Britaniji, nakon čega će se vratiti u muzej, ali ne i na staro mjesto.

Muzejska "rokada" se mnogima nije dopala. Društvene mreže su preplavljene gnevnim komentarima. Jedan Dipijev obožavalac je preko Tvitera izjavio da je to isto kao kada bi "umjesto Ajfelove kule bila podignuta piramida od rolni toalet papira".

Dipi je gipsana replika diplodokusa, dinosaurusa koji je živio u Sjevernoj Americi prije 150 miliona godina. Originalni fosil pronađen je 1899. u Vajomingu i od tada se čuva u Karnegi Prirodnjačkom muzeju u Pitsburgu. Američki filantrop Endru Karnegi poklonio je Velikoj Britaniji gipsanu kopiju skeleta 1905. na molbu kralja Edvarda VII.

Bonus video: