Srbija: Poštanska marka sa likom Branka Ćopića

Za književni rad Ćopić je dobio, između ostalih, nagradu AVNOJ-a i Njegoševu nagradu
83 pregleda 0 komentar(a)
Branko Ćopić (Novina), Foto: Bibliotekaapatin.rs
Branko Ćopić (Novina), Foto: Bibliotekaapatin.rs
Ažurirano: 26.01.2015. 17:54h

Pošta Srbije objaviće sjutra, 27. januara, poštansku marku sa portretom pisca Branka Ćopića nominalne vrijednosti 35 dinara u tiražu 50.000 primeraka, povodom 100. godišnjice rođenja tog srpskog i jugoslovenskog književnika.

Branko Ćopić osnovnu školu završio je u rodnim Hašanima, nižu gimnaziju u Bihaću i učiteljsku školu u Karlovcu, a na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1940. godine.

Prvu priču Ćopić je objavio 1928. godine. Njegova djela prevođena su i na engleski, nemački, francuski i ruski jezik. Bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Cijeli radni i životni vijek nakon Drugog svjetskog rata Branko Ćopić proveo je u Beogradu. Bio je urednik dječjih listova i jedan od najvećih dječjih pisaca na jugoslovenskim prostorima.

U djelima Branka Ćopića dominiraju teme iz života ljudi iz Bosanske krajine i Narodno oslobodilačkog rata. Za književni rad Ćopić je dobio, između ostalih, nagradu AVNOJ-a i Njegoševu nagradu (1972).

Preminuo je 26. marta 1984. godine u Beogradu.

Bonus video: