Velika zmija je pojela malu, ali se zmijica spasila bijegom kroz usta svog neprijatelja

84 pregleda 5 komentar(a)
Zmija pojela zmiju, Foto: Dik Mulder
Zmija pojela zmiju, Foto: Dik Mulder
Ažurirano: 24.01.2015. 11:22h

Jedna zmija je imala ludu sreću da, umjesto da završi kao hrana druge, veće zmije, ipak preživi - spas je našla kroz usta zmije koja je progutala!

Nevjerovatnu fotografiju na kojoj se vidi kako manja zmija izlazi iz usta veće, snimio je Dik Mulder, na Krfu, u Grčkoj.

Njegova supruga je na terasi vidjela veliku zmiju za koju je povjerovala da je mrtva, ali je onda mužu rekla da se zmija ipak kreće. Mulder je ubjeđivao da nije u pravu, ali kad je shvatio da je zmija ipak živa, odlučio je da napravi fotografiju. Kad se vratio sa aparatom, iz usta velike zmije glavu je promolila druga, manja zmija, koja je tražila put do slobode.

Mulder je o svemu popričao sa Endrju Grejem, stručnjakom za gmizavce iz Mančester muzeja. Čudno je bilo što je mala zmija iz usta velike izašla glavom, jer, kako navodi Grej, zmije svoj plijen jedu od glave, što dovodi do toga da se možda mala zmija u tijelu veće morala nekako okrenuti.

Grej kaže da je ranije vidio sličan slučaj, u kojem je pojedena zmija uspjela da pobjegne iz tijela druge kroz rupu od metka koju je većoj zmiji napravio neki čovjek.

Sa druge strane, kako je kazao, postoje brojni drugi slučajevi u kojima su druga stvorenja uspijevala da pobjegnu iz čeljusti zmije, prije nego zmija uspije da ih svari.

Grej nije siguran da li je zmija koju je snimio Mulder samo bila neizbirljiva i manju zmiju zgrabila ne obraćajuću pažnju na da li je jede od glave ili s repa, ili je manja zmija bila dovoljno pokretna, iako pojedena, i uspjela da se okrene unutar velike zmije.

Grej je siguran u jedno - da nije prošlo mnogo vremena od trenutka kada je manja zmija pojedena, do momenta kada je počela da bježi, jer bi za nju tečnosti iz probavnog trakta velike zmije, da je došla u dodir sa njima, bile pogubne.

Bonus video: