Tjuringova bilježnica na aukciji, cijena najmanje milion dolara

Izvanredni dokument iz 1942. godine kada je Tjuring radio na "razbijanju" Enigme - nacističkog sistema šifrovanja, mogao bi da ode za najmanje milion dolara
0 komentar(a)
Alan Tjuring, Foto: Wikipedia
Alan Tjuring, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 22.01.2015. 09:00h

Bilježnica koju je pisao britanski matematičar i razbijač šifri Alan Tjuring biće ponuđen na aukciji u Njujorku u aprilu, saopštila je aukcijska kuća Bonams.

Izvanredni dokument iz 1942. godine kada je Tjuring radio na "razbijanju" Enigme - nacističkog sistema šifrovanja, mogao bi da ode za najmanje milion dolara, navodi aukcijska kuća.

Očekuje se da će aukciji 13. aprila pomoći i film o Tjuringovom životu "The Imitation Game" koji je nominovan za osam Oskara i gdje matematičara igra zvijezda britanskog filma Benedikt Kamberbač.

Tjuring je bio kompjuterski stručnjak, filozof i kriptolog i film je izašao na 60. godišnjicu njegove smrti.

Bonams navodi da je sveska sa 56 strana "gotovo sigurno jedini rukom pisani tekst Tjuringa koji je ostao sačuvan i koji nikada do sada nije viđen u javnosti".

Tekst se bavi osnovama kompjuterske nauke i matematičke notacije i pruža "izvanredan uvid u misaoni proces genija".

"Alan Tjuring bio je ratni heroj, čovjek koji je razvio Enigmu i doprineo završetku Drugog svjetskog rata, otac moderne kompjuterske nauke i gej ikona koji je živio u vremenu netolerancije i kao rezultat toga se ubio", naveo je Kamberbač.

"Njegov uticaj na naše svakodnevne živote ne nemjerljiv i ideja da možemo da u rukama držimo neki njegov tekst je uzbudljiva".

Tjuringu je suđeno zbog homoseksualnosti 1952. godine kada je u Britaniji to smatrano zločinom. I, iako je igrao ključnu ulogu u dešifrovanju njemačkih šifri i tako doprinio bržem padu Adolfa Hitlera, bio je primoran da se podvrgne hemijskoj kastraciji. Tjuring se zbog toga ubio kada je imao 41 godinu.

Zvanično je pomilovan 2013. godine, šest decenija poslije samoubistva, piše AFP.

Običnu svesku sa bilješkama Tjuring je kupio u studentskoj knjižari u Kembridžu gdje je stuirao. Sveska je pronađena među papirima koje je Tjuring ostavio 1954. svom prijatelju i matematičaru Robinu Gandiju.

Bonus video: