Milijardi više nego godina, a kupuju na rasprodaji

Osnivač Facebooka Mark Zukerberg vozi Volksvagen, iako sa svega 30 godina ima imovinu procijenjenu na 31.5 milijardu dolara
3 komentar(a)
Mark Zukerberg, Foto: Reuters
Mark Zukerberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.01.2015. 19:29h

Mnogi magovi IT sektora imaju više milijardi nego što imaju godina, ali su prepoznatljivi po svojoj skromnosti i pažljivom trošenju novca.

Osnivač Facebooka Mark Zukerberg vozi Volksvagen, iako sa svega 30 godina ima imovinu procijenjenu na 31.5 milijardu dolara.

Poznat je po tome da uvijek nosi farmerice i istu sivu majicu, a na svom Facebook profilu kao vrijednosti u koje vjeruje navodi minimalizam i eliminisanje žudnje.

Vozi Volkswagen vrijedan oko 30.000 dolara, a jedino na što je potrošio veću svotu novca je kuća u Palo Altu za koju je izdvojio sedam miliona dolara, što je mala svota u poređenju sa imanjima na koje desetine miliona troše ostali milijarderi.

Još jedan od skromnih bogataša iz tehnološke industrije je osnivač servisa za razmjenu poruka WhatsApp - kad je Facebook kupio njegov servis za 19 milijardi dolara.

Jan Koum je insistirao da se ne mijenja datum potpisivanja ugovora jer je već bio kupio kartu za avion i to nagradnim bodovima koje je dobio na svojoj kartici za sakupljanje milja i nije želio izgubiti tu pogodnost.

Osnivač i direktor eBaya, Pjer Omidjar, milijarder je već gotovo 20 godina, ali poznat je po tome da se ne razbacuje novcem i da ne živi u luksuzu.

"Ja sam, čini mi se, preskočio jednu kategoriju bogatstva i od prosječnog čovjeka odmah postao jako bogat. Kad odmah dođeš u tu kategoriju da možeš priuštiti sve sportske automobile o kojima si prije maštao, odjednom ti to više nije zanimljivo", objasnio je Omidjar svoju skromnost.

Milijarderi iz tehnološkog sektora rijetko žive u luksuzu jer je to branša u kojoj je velik broje onih koji su bogatstvo zaradili počevši od nule. Dok je za uspjeh na Wall Streetu ili u advokaturi uglavnom potreban dobar porodični pedigre, većina ovih bogataša počela je u svojoj sobi ili garaži te uspjela uglavnom zbog dobre ideje i predanog rada.

"Roditelji su me naučili da budem srečan i ako ne posjedujem puno. Zanimljivo, još uvijek se trudim pojesti sve s tanjira,i gledam koliko što košta i kupujem veće količine u diskontima. Trudim se ne biti škrt, ali odgojen sam da se ne razbacujem novcem", priznao je suosnivač Googlea Sergej Brin.

Bonus video: