Na francuskoj televiziji nema mjesta za siromašne

"Ovu zemlju nastanjuje ogroman broj pripadnika srednje klase. U njoj su sve kuće lijepe i svima dostupne. Problemi s novcem su izuzetno rijetki, a i ako ima nezaposlenih oni su uvijek visokokvalifikovani i brzo uspijevaju da nađu novi posao", navode stručnjaci
1 komentar(a)
kablovska televizija, Foto: Shutterstock.com
kablovska televizija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.01.2015. 07:56h

U igranom programu francuske televizije nema mjesta za siromašne i siromaštvo, piše magazin Telerama, navodeći da su tokom 2013, 55 odsto svih junaka TV filmova i serija pripadali su višoj srednjoj klasi, koja predstavlja tek 21 odsto francuskog društva, dok su radnici, zastupljeni sa svega jednim procentom.

Istoričari filmske umetnosti su ovaj fenomen nazvali "Tevenegacija", zemlja u kojoj žive srećni ljudi.

"U Tevenegaciji, sironaštvo gotovo da i ne postoji. Ovu zemlju nastanjuje ogroman broj pripadnika srednje klase. U njoj su sve kuće lijepe i svima dostupne. Problemi s novcem su izuzetno rijetki, a i ako ima nezaposlenih oni su uvijek visokokvalifikovani i brzo uspijevaju da nađu novi posao. Vijdeli smo samo jednog ili dvojicu beskućnika i tek tu i tamo po neki vidljivi znak bijede koju često uočavamo u realnom životu", navode stručnjaci.

Scenaristkinja Viržini Brak, najpoznatija po krimi seriji "Spirala zločina", koja se prikazivala i na našoj televiziji, objasnila je da su joj producenti tražili da skrati pojedine epizode najnovije serije "Paris", koja se prikazuje na kanalu Arte.

"Pogodite šta su izbacili: ulogu kućne pomoćnice. Niko ne traži da svako veče prikazujemo Zolu. Uloga fikcije je da sublimira, romansira i pokreće pitanja. Ali, danas se svi svega plaše", zaključila je ona.

Bonus video: