Tjelohraniteljke sve traženije u Kini: Parija lijepa i diskretna zaštita

Drugim ljudima klijenti ih predstavljaju kao prijateljice ili zaposlene, pa niko ne sumnja da su tjelohranitelji
4 komentar(a)
Li Venjing (Novina)
Li Venjing (Novina)
Ažurirano: 18.01.2015. 18:21h

Li Venjing na prvi pogled izgleda kao azijska glumica filmova B kategorije, međutim ova 24-godišnja šampionka u kik-boksu radio kao privatno obezbjeđenje, a o detaljima svog posla pričala je za magazin “Vice”.

“Kada sam sa svojim klijentom u kućnoj varijanti, onda se oblačim malo ležernije, ali kada štitim svog poslodavca na gala događajima i sličnim manifestacijama, izgledam ženstvenije. Predstavljam se kao sekretarica ili asistent, pa niko ne zna da sam bodigard”, priča ona.

Ovaj posao inspirisan je ličnom gardom nekadašnjeg predsjednika Libije Muamera Gadafija, pa posao firme koja iznajmljuje ženske tjelohranitelje u Kini cvjeta, međutim njihova velika popularnost nije rezultat samo toga što su u pitanju žene.

Naime, u zemlji u kojoj dva miliona stanovnika može da se pohvali da su milioneri potražnja za ličnim obezbjeđenjem je sve veća i to od 2010. kada je data dozvola sekjuriti firmama da rade legalno.

Klijenti su sve češće tražili da angažuju žene, jer mogu biti veoma neprimjetne, odnosno neupadljive. Drugim ljudima ih predstavljaju kao prijateljice ili zaposlene, pa niko ne sumnja da su tjelohranitelji, a one se ni na sekundu ne odvajaju od njih, pa mogu da ih štite i 24 sata.

Treneri uče studente i kako da onesposobe napadača, bilo da on koristi nož ili AK-47

Gospođa Guo, koja radi na kineskoj Central televiziji slaže se sa ovim, jer je i sama angažovala ženu iz agencije “Yunhai Elite Security.

“Moje obezbjeđenje je neprimjetno, pa svi misle da je u pitanju šminkerka ili asistentkinja. Trenutno je stanje u Kini veoma dobro, ali istovremeno i veoma opasno. Želim da vjerujem da su svi ljudi dobri, ali nisam toliko naivna”, dodala je Guo.

Zbog toga što sve veći broj kineskih bogataša misli slično, puno je djevojaka koje nakon srednje škole upisuju koledž na kojem do dovode do savršenstva svoje borilačke vještine.

Venjing je upisala takav koledž 2010. godine .

“Željela sam da dostignem maksimum mog potencijala. Nisam imala dovoljno obrazovanja da bih radila kao službenik, a novac mi je bio potreban”, prisjeća se ona, a zatim dodaje da je po završetku obuke počela da radi u firmi Yunhai. Danas zarađuje oko šest i po hiljada dolara mjesečno, što je deset puta veća zarada od prosječne plate u Kini.

Njena firma, koja je ujedno i škola za obuku nalazi se u Pekingu, a njen direktor je Ksin Jang, nekadašnji instruktor borilačkih vještina u vojsci.

On je u razgovoru za “Vice”, otkrio da je interesovanje za upis u školu veliko, ali da primaju samo one koji ispunjavaju sve kriterijume. Iako studenti plaćaju smještaj u zgradi, hranu i druge pogodnosti, obuka za tjelohranitelja je besplatna, a ona obuhvata jutarnje trčanje, kik-boks, boks i kineske tradicionale borilačke vještine. Nakon osnovne obuke prelazi se na konstruisanje mogućih situacija, pa se vježba ulazak i izlazak iz auta, dok se istovremeno štiti “klijent”.

Tokom školovanja u Yunhaiu, treneri uče studente i kako da onesposobe napadača, bilo da on koristi nož ili AK-47 pri napadu, a djevojke imaju posebnu obuku u kojima se bore dok su u štiklama, ali određeni časovi ih uče i kako da hodaju u njima zavodljivo.

“Učenje ovakvog hoda je veoma bitno za ovaj posao. One će često raditi prikriveno, jer njihovi klijenti neće željeti da ostali znaju da su tjelohranitelji”, objasnila je jedna od polaznica škole Ma Zeng.

Njen trener dodaje da je stopa kriminala u Kini veoma mala, jer je do vatrenog oružja veoma teško doći, međutim to je mač sa dvije oštrice.

“Prema kineskom zakonu niko ne smije imati u posjedu pištolj, a naročito ne tjelohranitelji. Kada ne smijete da koristite pištolj, maksimalno se uzdate u svoje znanje kung fua, tehnika odbrane ili sposobnosti da brzo reagujete u opasnosti”, ispričao je on.

Bonus video: