Ostrvo Rinka - mjesto gdje stanuju zmajevi

191 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2015. 13:59h

Naučnici ih nazivaju "pametnim mašinama za ubijanje" - riječ je o komodskim zmajevima, najvećim reptilima. Za stanovnike indonezijskog Komodskog nacionalnog parka oni nisu prijetnja, već korisna atrakcija.

Nevjerovatno je koliko se dugo prepričavaju neistinite priče - izgleda da je dovoljno da dobro zvuče. Tako i bajka o tome da žrtve umiru od trovanja krvi nakon ugriza komodskog zmaja.

"Te životinje nisu otrovne, ali njihova pljuvačka sadrži mnoge bakterije", priča jedan rendžer, koji je reportere Deutsche Wellea vodio po Rinki. Rinka, dio Komodskog nacionalnog parka, jedno je od pet ostrva na kojima žive komodski zmajevi.

Naoružan velikim drvenim štapom, rendžer ih štiti od stvorenja dugačkih tri metra.

Četiri životinje lijeno leže ispred kuhinje rendžerskog logora. Izgledaju bezazleno, ali taj utisak zavarava, kaže vodič.

"Te životinje su nepredvidljive i mogu da se kreću brzinom do 20 kilometara na sat".

Načelo: Zagristi i pričekati

Prije dvije godine na ostrvu Rinka, zmaj je ugrizao jednog rendžera za nogu. Životinje su tako dobro kamuflirane, da ih obično primijetite kada je prekasno.

Na drugom kraju ostrva, u ribarskom selu Rinca Village, svako koga su reporteri Deutsche Wellea pitali poznaje neku sličnu priču. Neke od njih su završile smrću žrtve.

"Jednog prijatelja je ugrizao kada je tamo preko u šumi htio da izvrši nuždu i pri tome slučajno stao na zmaja", priča jedna 19-godišnja djevojka. "Umro je na licu mjesta."

Dakle, komodski zmajevi su stvarno opasni. Ali priča o trovanju krvi ipak ne prije vodu: još 2009, su stručnjaci dokazali da nisu bakterije u pljuvački to što ugriz reptila čini smrtonosnim, nego žlijezde u kojima ovi zmajevi proizvode pet različitih otrova.

Slično kao kod zmija, to dovodi do grčenja, trenutnog sniženja krvnog pritiska i onemogućavanja zgrušavanja krvi - žrtva je nakon jednog ugriza bespomoćna i krvari.

Poštovanje da, ali ne i strah

Reporteri Deutsche Wellea pitali su seljake boje li se reptila opasnih po život. Oni, su na njihovo čuđenje, odmahnuli glavom i smijali se.

"Za nas je to normalno. Mi smo ovdje odrasli. Zmajevi su oduvijek bili ovdje".

Jedna 25-godišnja majka priznaje da se jedino boji za djecu. Ali njima je jednostavno zabranila igranje van sela i uči ih da se drže podalje od ovakvih životinja. "I oni se toga pridržavaju", kaže.

U cijelom svijetu živi oko 2.500 komodskih zmajeva. Ova životinjska vrsta zaštićena je raznim zakonima i stanovnici ovog kraja smatraju da je to u redu.

"Zahvaljujući tim životinjama ovdje dolaze mnogi turisti iz cijeloga svijeta", kaže jedna žena i dodaje.

"Mi zarađujemo na tome. Tu imamo jednu prodavnicu, a moj suprug je rendžer u nacionalnom parku".

Galerija

Bonus video: