Ovo je 10 najstarijih živih vrsta na Zemlji

994 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2015. 10:11h

Znate li da na našoj planeti postoje organizmi stari stotinama miliona godina? Ova bića preživjela su mnoge promjene kroz koje je Zemlja prošla.

Evolucija svake životinjske vrste zavisi od uslova životne sredine na Zemlji. Istražujući Zemljinu istoriju možemo vidjeti da su neke vrste uspjele da žive tokom različitih geoloških perioda planete, a da su se razvile prije nekoliko miliona godina. prenosi Nacionalna geografija.

Martialis heureka - starost: 120 miliona godina

Martialis je najstarija vrsta mrava otkrivena u Amazonskoj prašumi. Ime na latinskom znači "mravi sa Marsa", jer se vrste potpuno razlikuje po ponašanju od drugih mravljih vrsta na Zemlji.

Procjenjuje se da je ova vrsta evoluirala na Zemlji prije 120 miliona godina. Martialis heureka ima blijedu boju, dužinu od 3 milimetra i nema oči. Naviknuti su na život pod zemljom.

Chlamydoselachus anguineus - starost: 150 miliona godina

Naborane ajkule su otkrivene u Tokiju 2007. godine.

Smatraju se "živim fosilima", a pojavili su se na Zemlji prije 150 miliona godina. Ajkula dugačka 1,5 metara ima 300 trozubastih zuba u 25 redova.

Njena čudna usta izgledaju veća nego kod ostalih vrsta ajkula. Jetra bogata ugljovodonicima i uljasto tijelo pomažu ovim ajkulama da žive u dubinama okeana. Naborane ajkule takođe imaju iznenadnu moć napada na plijen.

Cephalocarida - starost: 200 miliona godina

Potkovičasti račić je evoluirao na Zemlji u isto vrijeme kad i dinosauri, prije 200 miliona godina. Veoma su mali, tek 2 do 4 milimetra u dužini. Moć preživljavanja u bilo kojim uslovima vremenskih i geoloških varijacija je glavni adut ovih životinja.

Jednom kada se bazen ovih račića isuši, jaja tu ostaju nekoliko godina. Naučnici su 1955. otkrili posebnu morsku vrstu. Takođe, uspjeli su da otkriju razvoj račića usljed ponovnog vlaženja jaja koja su bila stara i po nekoliko godina.

Acipenseridae - starost: 200 miliona godina

Jesetre su najstarije članice porodice koščatih riba. Evoluirale su prije 200 miliona godina. Žive na prostoru Evrope, Azije i Sjeverne Amerike. One su takođe najveće slatkovodne ribe u Severnoj Americi.

Tokom zime migriraju ka udaljenim mjestima. Dužina im je i do 1,7 metara, a težina između 600 i 200 kilograma. Nažalost, jesetre su danas na listi veoma ugroženih vrsta. Jesetre ležu ogroman broj jaja, ali ljudska potražnja za njima je ogromna što predstavlja najveću prijetnju po njih.

Latimeria - starost: 360 miliona godina

Celakanti su jedna od veoma ugroženih ribljih vrsta koje su evoluirale prije 360 miliona godina. Postoje dva tipa celakanata na svijetu. Žive uglavnom duž obala Afrike i Indonezije. Dužina im je oko 2 metara, a teže i do 90 kilograma.

Žive na dubini od 700 metara ispod površine vode. Životni vijek im je oko 60 godina. Celakanti se kreću poput kaskajućih konja. Nogolika peraja omogućavaju ribi da ima takvo jedinstveno kretanje. Elektro-senzorni organ im pomaže da lako uoče plijen u okeanu. Celakanti takođe imaju moć da rašire svoja usta kako bi uhvatili veći plen.

Limulidae - starost: 445 miliona godina

Potkovičaste krabe su nastale na Zemlji prije 445 miliona godina. Žive u plitkim okeanskim vodama širom svijeta. Imaju čvrst oklop (egzoskelet), dug rep i bodlje. Imaju ukupno devet očiju po cijelom tijelu.

Od tih devet, dva najveća koristi kraba, a ostale oči su receptori svjetlosti za kontrolu kretanja. Mogu da osjete i ultraljubičastu svjetlost.

Nautilus - starost: 500 miliona godina

Nautilus je morski mekušac koji datira od prije 500 miliona godina. To je mnogo prije nego što su dinosaurusi tumarali Zemljom. Procjenjuje se da je Nautilus jedini preživjeli član velike grupe ostriga.

Nautilus se može naći u tropskim vodama Andamana, Fidžija i Velikog koralnog grebena, na dubini od 670 metara. Često se opisuje kao živi fosil. Njegovo tijelo ima više pregrada, zbog čega liči na oktopoda. Usta nautilusa su okružena sa 100 pipaka i mišićnim poklopcem iznad. On pomaže da se odvrate predatori.

Medusozoa - starost: 550 miliona godina

Meduza u obliku kišobrana može se naći u svim okeanima svijeta. Meduze su najstarije višeorganske životinje na svijetu. Evoluirale su u okeanima prije 550 miliona godina.

Nemaju mozak ni nervni sistem. Meduze imaju razne oblike i boje, a 90 odsto njihovih tijela čini voda. Takođe su poznate po tome što jedu druge meduze. Kockasta meduza važi za najotrovniju vrstu na Zemlji. Njihovi pipci imaju voše od 5.000 žarnih ćelija.

Spongia (Porifera) - starost: 580 miliona godina

Sunđeri su posebna vrsta morskih životinja koja liči na biljke. Pojavili su se u svjetskim okeanima prije 580 miliona godina. Postoji oko 5.000 različitih vrsta sunđera na svijetu.

Žive u kolonijama u različitim okeanskim dubinama. Sunđeri nemaju unutrašnje organe, ruke ili glavu. Oni imaju posebnu moć regeneracije izgubljenog dijela tijela, a novi sunđer raste iz starog. Tijelo sunđera sadrži kanale koji postaju utočište za mnoga mala morska bića.

Cyanobacteria - starost: 2,8 milijardi godina

Cijanobakterije ili modrozelene bakterije su najstariji živi sistem na svijetu. Datiraju od prije 2,8 milijardi godina i predstavljaju prve mikrobe koji proizvode kiseonik putem fotosinteze.

U tom smislu, imale su ulogu u mijenjanju Zemljine atmosfere u onu sa kiseonikom. Jednoćelijske modrozelene bakterije reprodukuju se putem mikrofisije.

Galerija

Bonus video: