Policija omela francuskog umjetnika da mijenja saobraćajne znake

Avram mijenja saobraćajne znake tako što, na primer, na znaku zabrane kretanja u suprotnom smjeru docrta čovječuljka kako "nosi" bijelu traku, ili tako što na znaku zabrane skretanja porecrtanu strelicu pretvori u Ajfelovu kulu
220 pregleda 1 komentar(a)
saobraćajni znakovi, Foto: Shutterstock
saobraćajni znakovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2015. 09:53h

Francuski umjetnik Klet Avram čija su specijalnost intervencije na saobraćajnim znacima, naljutio se što je japanska policija privela njegovu djevojku, osumnjičenu da mu je pomagala u tome.

Avram koji je proveo nekoliko dana u Japanu oko Nove godine, izveo je u Kjotu i Osaki nekoliko "umjetničkih intervencija" na saobraćajnim znacima što je u Japanu kažnjivo.

"To je moj posao, ja sam umjetnik", branio se on u telefonskom razgovoru za AFP.

Za policajce, njegovi "radovi" su ili sitan kriminal ili kršenje propisa o saobraćaju što treba da se utvrdi istragom koja je pokrenuta.

Njegova prijateljica, Mami Urakava, uhapšena je u srijedu u Osaki.

"Moja prijatljica nije odgovorna za ono što sam uradio, mada mi ponekad pomalo pomaže. Ona je u pritvoru, nema advokata", rekao je on.

Pošto se vratio u Firencu, u Italiji, gdje godinama živi, Avram je rekao da ga još nisu kontaktirale japanske vlasti, i dodao da želi da pomogne svojoj djevojci.

"Znam da je Japan stroži od drugih zemalja, tako da sam radio tiho, delikatnije. Mislio sam da u najgorem slučaju mogu mene kazniti, ako me uhvate, a ne da će moju prijateljicu strpati u zatvor", rekao je on.

Avram, državljanin Francuske britanskog porijekla, ipak priznaje da njegov rad "može biti nezakonit", ali insistira da "nije opasan".

On mijenja saobraćajne znake tako što, na primer, na znaku zabrane kretanja u suprotnom smjeru docrta čovječuljka kako "nosi" bijelu traku, ili tako što na znaku zabrane skretanja porecrtanu strelicu pretvori u Ajfelovu kulu.

Drugdje je na znaku za obavezan smjer strelicu "pretvorio" u napola oljuštenu bananu, a na znaku za radove na putu figuri čovjeka koja označava radnika, dodao lanac oko noge i zatvoreničku kuglu.

Za razliku od Osake, u drugim gradovima širom svijeta, uključujući i Pariz, njegove radove smatraju zanimljivim i čak mu nude razne oblike saradnje, rekao je on.

"Moja greška je što nisam pravilno procijenio strogost Japanaca i kulturne razlike", požalio se Avram u izjavi za AFP.

Bonus video: