PRIRODAN PROCES

Zašto novorođene bebe plaču bez suza?

"Bebine suzne vrećice se još uvijek razvijaju nakon rođenja i potpuno je normalno da ne puštaju suze u prvih nekoliko mjeseci"
96 pregleda 0 komentar(a)
beba, plač, Foto: Shutterstock
beba, plač, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2015. 17:50h

Jeste li primijetili da plač mališana tokom prvih nedjelja njihovih života često nije praćen suzama?

Novorođene bebe ne mogu da proizvedu prave suze zato što njihove suzne kesice u tom periodu još uvijek nijesu dovoljno razvijene. U mnogim slučajevima, nerazvijene suzne kesice mogu biti zapušene plodovom vodom izvesno vrijeme nakon rođenja.

Svaka beba je rođena sa bazalnim suzama, što znači da će njihove suzne vrećice proizvesti dovoljno vlage da njihove oči budu vlažne i zdrave. Prave suze kog beba javljaju se između 3. i 12. nedjelje starosti. U nekim slučajevima, proces može potrajati i do prvih nekoliko mjeseci bebinog života.

"Bebine suzne vrećice se još uvijek razvijaju nakon rođenja i potpuno je normalno da ne puštaju suze u prvih nekoliko mjeseci", kaže pedijatar Tanja Remer Altman.

Interesantno je to što, uprkos nedostatku pravih suza, novorođene bebe refleksno plaču. To je pojava slična tome što odraslima pođu suze kada, na primjer, sjeku luk.

Pored toga, bebe su rođene i s tek delimično funkcionalnim pljuvačnim žlezdama. U početku, hrana za bebe je potpuno tečna, tako da ne postoji potreba za pljuvačkom. Tokom prva tri mjeseca bebinog života, njene pljuvačne žlijezde će se aktivirati i onda dolazi do drugog problema - gutanje sopstvene pljuvačke, što je vještina koju beba tek treba da razvije. To je jedan od razloga zbog kojeg bebe često balave.