Koliko EU košta mamurluk poslije praznika?

Jedno istraživanje u Britaniji, koje je obuhvatilo 1.500 ljudi, pokazalo je da oko 25 odsto zaposlenih dan nakon božićne proslave u firmi radi manje od četiri sata dok 20 odsto javi da je bolesno
58 pregleda 0 komentar(a)
pijanica, Foto: Shutterstock.com
pijanica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.01.2015. 11:06h

Mamurluk zaposlenih poslije proslava praznika veoma je skup za evropske kompanije i društvo u cjelini i odnese godišnje 155,8 milijardi eura, pokazao je izvještaj koji je za Evropsku komisiju uradio Centar za liječenje zavisnosti i mentalno zdravlje iz Toronta.

Svaki građanin Evropske unije stariji od 15 godina u prosjeku godišnje popije 12,5 litara čistog alkohola ili gotovo tri pića na dan, prenio je danas Euraktiv Srbija.

Količina koju u prosjeku popiju građani EU više je nego dvostruko veća od svjetskog proseka, pokazuju podaci iz izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012.

Istovremeno su britanski istraživači procijenili da mamurluk poslije konzumiranja pića za praznike košta britanski sektor biznisa 331,7 miliona eura godišnje.

Jedno istraživanje u Britaniji, koje je obuhvatilo 1.500 ljudi, pokazalo je da oko 25 odsto zaposlenih dan nakon božićne proslave u firmi radi manje od četiri sata dok 20 odsto javi da je bolesno.

Za sada nema efikasnog lijeka protiv mamurluka, kaže profesorka Farmaceutskog instituta sa Univerziteta Utreht Joris Verster koja je objavila brojne naučne radove na temu mogućih ljekova protiv mamurluka.

Kako je prenio Euraktiv Srbija, ona je istakla da je jedini način da se spriječi mamurluk "da se pije umjereno".

Nastojeći da umanji štetu od alkohola, EU je 2006. donijela strategiju kako bi pomogla nacionalnim vladama i drugima uključenim u borbu s tim problemom da koordinirano djeluju.

Međutim, 2013. nije donijeta nova strategija o alkoholu, kako je bilo prvobitno predviđeno. Nova Evropska komisija, koja je preuzela dužnost 1. novembra 2014. godine, do sada nije pokazala da se na tom pitanju radi.

U međuvremenu u škotskoj vlada nastoji da ograniči potrošnju alkohola uvođenjem minimalne cijene po jedinici alkohola (MUP), međutim, taj zakon naišao je na prepreke.

Propisi o trgovini Velike Britanije i EU u principu dozvoljavaju određivanje minimalne cijene alkohola u maloprodaji u cilju zaštite zdravlja ljudi.

Škotski zakon usvojen je bez glasa protiv u maju 2012. a MUP je ustanovljen na 50 penija po jedinici i zakon se sprovodi od aprila 2013.

Međutim, međunarodne organizacije trgovaca alkoholnim pićima pravno su osporile škotski zakon navodeći da ometa funkcionisanje jedinstvenog tržišta EU.

Škotska vlada očekuje presudu po tom pitanju ove godine.

Bonus video: