ZANIMLJIVO JE NA HAVAJIMA

Pogledajte bliski susret: Da li je ovo najveća bijela ajkula ikad snimljena?

Istraživačica i konzervatorka Oušn Remzi i njen tim posmatraju ponašanje, identifikuju i obilježavaju ajkule i dijele te podatke s istraživačima i zvaničnicima
6760 pregleda 1 komentar(a)
Remzi pored ajkule, Foto: BETA/AP
Remzi pored ajkule, Foto: BETA/AP

Dvoje istraživača koji su nedavno imali bliski susret s velikom bijelom ajkulom, možda najvećom ikada snimljenom, koriste tu situaciju da traže usvajanje zakona koji bi zaštitio ajkule u saveznoj američkoj državi Havaji.

Istraživačica i konzervatorka Oušn Remzi rekla je za Asošiejted pres da je u utorak imala susret sa šest metara dugom velikom bijelom ajkulom, u blizini mrtvog kita ulješure kod havajskog ostrva Oahu.

Događaj je fotografisao i na društvenim mrežama objavio njen vjerenik i poslovni partner Huan Olifant.

Susret sa velikom bijelom ajkulomRemzi pored ajkule

Olifant je kazao da nije jasno da li je riječ o poznatoj ajkuli Dip Blu za koju se vjeruje da je najveća velika bijela ajkula ikada snimljena.

Remzi koja s Olifantom vodi kompaniju za ronjenje i istraživanje morskih dubina navela je da traži usvajanje zakona o zabrani ubijanja ajkula i raža na Havajima i nada se da bi on mogao da stupi na snagu ove godine.

Dodala je da fotografije na kojima se vidi kako ona pliva uz ogromnu veliku bijelu ajkulu dokazuju da ti predatori treba da budu zaštićeni, i da ljudi ne treba da ih se plaše.

Remzi, međutim, ne preporučuje običnim ljudima da plivaju s ajkulama, već navodi da je za to potreban dug trening i proučavanje ponašanja predatora, što njena kompanija nudi svojim korisnicima.

Ona uči ljude kako da se ponašaju i važnije - šta da ne čine kada sretnu ajkulu u vodi.

Remzi i njen tim posmatraju ponašanje, identifikuju i obilježavaju ajkule i dijele te podatke s istraživačima i zvaničnicima.

Za razliku od mnogih morskih sisara, ajkule nisu zaštićene na saveznom nivou u SAD, iako postoje zakoni koji brane prodaju njihovih peraja.

Remzi i Olifant žele da uvjere ljude da ujedi ajkula nisu uobičajena pojava.

Ideja da one vide ljude kao izvor hrane je besmislica i to treba izbaciti iz svijesti, jer u krajnjoj liniji vodi uništenju tih životinja potrebnih za zdrav morski ekosistem, navode Remzi i Olifant.