EKSPERIMENT

Ovaj sveštenik je odlučio da vidi kako je to biti ateista

"Istražio sam većinu i jednih i drugih argumenata i zaključio sam da ne postoje uvjerljivi dokazi da bi se vjerovalo u Boga. Ali, bez obzira na to što sam promijenio stav u vezi vjere i religije, još sam ista osoba. A ateizam mi na neki čudan način odgovara"
363 pregleda 7 komentar(a)
Rajan Bel, Foto: Screenshot (YouTube)
Rajan Bel, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 30.12.2014. 07:52h

Rajan Bel je bio sveštenik i tokom svoje službe se, kako sam priznaje, cijelo vrijeme na neki način borio protiv ateizma i pokušavao da ljude uvjeri da je religija "pravi put".

A onda je jednog dana odlučio da sprovede neobičan eksperiment da bi bolje upoznao ono protiv čega se bori. Sukob sa nadređenima, zbog toga što se zalagao za ukidanje zabrane istopolnih brakova, bio je presudan, piše Index.hr.

Tako je nakon 19 godina koje je proveo kao sveštenik adventističke crkve, odlučio da se udalji od religije na godinu dana. 2014. godinu proveo je upoznajući ateizam i ateiste i istražujući njihove argumente, ali i svoje.

"Istražio sam većinu i jednih i drugih argumenata i zaključio sam da ne postoje uvjerljivi dokazi da bi se vjerovalo u Boga. Ali, bez obzira na to što sam promijenio stav u vezi vjere i religije, još sam ista osoba. A ateizam mi na neki čudan način odgovara", kaže 43-godišnji Bel, prenosi Daily Mail.

Osim što je prekinuo svešteničku službu, Bel se zbog novih stavova našao i pred bračnom krizom. Kriza je okončana razvodom. Ipak, on nije odustao od svog eksperimenta, a sve je odlučio i da dokumentuje, pa je počeo da piše blog u kome zapisuje svoja iskustva, mišljenja i zaključke do kojih dolazi tokom svog 12-mjesečnog istraživanja.

"Sljedećih 12 mjeseci živjeću kao da Bog ne postoji", piše u uvodnoj rečenici njegovog bloga, te nastavlja: "Neću se moliti Bogu, neću čitati Bibliju, neću vjerovati da je Bog uzrok svega niti ću mu se obraćati i nadati se da može nešto promijeniti. Ako Bog stvarno postoji, onda mu moj bezazleni eksperiment neće smetati niti će dozvoliti da zbog toga neko pati".

Bel se na početku svog eksperimenta suočio sa i otkazom, i to u dvije hrišćanske škole u kojima je radio kao učitelj. Počeli su i problemi sa finansijama - Bel je otac dvije djevojčice od 10 i 13 godina - i nije više mogao da izdržava porodicu kao prije.

Ali, nije odustao pa je uskoro našao novi posao - u školi za obrazovanje beskućnika. A uskoro je počeo da izlazi i viđa se sa jednom djevojkom. Viđanje se pretvorilo u vezu iako je njegova djevojka - ironično - velika vjernica, ali ga podržava u njegovom eksperimentu.

Bel je nakon nekoliko mjeseci, kako navodi, počeo da osjeća da je na pravom putu. Nedostajali su mu vjerski rituali, mise i slično, ali je zaključio da i nije tako loš osjećaj ne znati baš sve odgovore na pitanja o smislu života.

1. januara 2015. godine njegov bi eksperiment trebalo da bude gotov i tada će, kako je najavio, na svom blogu objaviti rezultate istraživanja, odnosno, svoju odluku o tome da li će ostati ateist ili se vratiti religiji.

"Vidio sam obje strane. I ateisti mogu da budu naporni kad su u pitanju njihovi stavovi, baš kao i vjernici. Ali, ne želim da budem dio toga. Mislim da sam sad negdje po sredini", kaže Bel i zaključuje:

"Želim da i dalje živim tako da činim dobro, ali ne želim nikakva ograničenja, a religija mi sada izgleda kao ograničenje. Neprestano se pitam: zašto mi je potrebna religija da bih volio".

Preporučujemo za Vas