Francuzi zarađuju preprodajući novogodišnje poklone

Među najpreprodavanijim poklonima su odjeća, modni dodaci, knjige, stripovi, igračke
0 komentar(a)
pokloni, Božić, Foto: Shutterstock.com
pokloni, Božić, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.12.2014. 19:11h

Jedna četvrtina Francuza primila je poklon koji im se ne dopada, evo šta su smislili.

Prema jednoj anketi, preprodaja nepoželjnih poklona preko specijalizovanih sajtova, kao što je iBej (eBay), generiše tržište vrijedno oko 133 miliona eura.

Za ovogodišnji Božić Francuzi će u prosjeku potrošiti 518 eura, a više od polovine ove sume namijenjeno je poklonima, odnosno, 303 eura, otkriva studija istraživačke kompanije Deloit, a prenosi francuski list Eko.

Najpoželjniji poklon za građane Francuske su knjige (41 odsto), čokolade, parfemi, muzička izdanja, ali i novac (38 odsto) i poklon čestitke (31 odsto).

Međutim, ekonomska kriza nije zaobišla ni praznike, tako da sve veći broj Francuza pribjegava preprodaji nepoželjnih poklona preko interneta, a najpopularniji sajtovi za ovu vrstu trgovine su francuski leboncoin.fr i američki ebay.fr.

Prema istraživanju koje je sproveo iBej, čak 27 odsto Francuza izjavilo je da je dobilo neodgovarajući poklon u prošloj godini. Ukupna suma potrošena na poklone koji nisu bili željeni bila je 584 miliona eura, a prihodi od preprodaje ovih poklona vrijede oko 133 miliona eura.

Među najpreprodavanijim poklonima su odjeća, modni dodaci, knjige, stripovi, igračke.

Bonus video: