Tokom praznične sezone naviše rade Kinezi, najmanje Rusi

U većini evropskih zemalja dominantna religija je hrišćanstvo, bilo katoličko, pravoslavno ili protestantsko, tako da su u narednom periodu četiri ključna datuma - katolički i protestantski Božić, koji se danas slavi, Nova godina, praznik u svakoj državi, Bogojavljenje, 6. januara, i pravoslavni Božić dan kasnije
0 komentar(a)
Božićna jelka, Foto: Shutterstock
Božićna jelka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2014. 14:38h

Radnici širom svijeta će tokom božićnih i novogodišnjih praznika imati neradne dane, ali se njihov broj, kao i ostali praznični običaji i tradicije, razlikuje od zemlje do zemlje.

Najviše slobodnih dana imaju Rusi, dok za praznike najviše rade Kinezi.

U većini evropskih zemalja dominantna religija je hrišćanstvo, bilo katoličko, pravoslavno ili protestantsko, tako da su u narednom periodu četiri ključna datuma - katolički i protestantski Božić, koji se danas slavi, Nova godina, praznik u svakoj državi, Bogojavljenje, 6. januara, i pravoslavni Božić dan kasnije.

U pojedinim zemljama se pored ovih slave i dani svetaca, a neke države imaju i sekularne praznike povezane s proslavom godišnjica revolucija ili proglašenja nezavisnosti, piše britanski list Gardijan.

Najviše slobodnih dana tokom naredne dvije nedjelje imaće Rusi. Oni spajaju Novu godinu i dan poslije pravoslavnog Božića, tako da neće raditi osam dana.

Sedam neradnih dana imaju Jermenija i Lihtenštajn. U Lihtenštajnu radnici dobijaju slobodno tri dana za Novu godinu, za Badnji dan, Božić i dan poslije Božića, poznat kao "Boxing day" i za Bogojavljenje.

Stanovnici većine država Zapadne Evrope neradno slavi Božić, "Boxing day" i Novu godinu.

U nekim zemljama broj neradnih dana se razlikuje od regiona do regiona. Tako se u Njemačkoj Bogojavljenje kao neradni praznik slavi samo u Bavariji, Badem-Virtembergu i Saksonija-Anhaltu. Slično je i u Španiji, Francuskoj i Švajcarskoj. Škotska takođe dobija jedan dan više nego ostatak Velike Britanije, pa ne rade ni 2. januara.

Van Evrope, najviše neradnih dana imaju stanovnici Novog Zelanda - četiri, i Austraije - tri dana. Po dva slobodna dana imaju SAD, Kanada, Brazil i Japan, u kojem se Božić ne slavi kao praznik, a Kinezi ne rade samo jedan dan.

Bonus video: