Događaji u kulturi i šou biznisu koji su obilježili 2014.

Garsija Markes, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku, umro je početkom aprila u 87. godini
0 komentar(a)
Holivud, Foto: Shutterstock
Holivud, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2014. 14:50h

Svijet kulture i šou biznisa ove godine su obilježeli smrt kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa, holivudskih ikona Širli Templ i Lorin Bekol i kultnog francuskog reditelja Alena Renea, potraga za grobom Migela de Servantesa, kao i snimanje filma "Ratovi zvijezda" i prvi studijski album legendarne britanske grupe Pink Flojd poslije 20 godina.

Garsija Markes, dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najznačajnijih pisaca na španskom jeziku, umro je početkom aprila u 87. godini u svom domu u Meksiko Sitiju. Bio je autor brojnih književnih djela, od kojih su među najpoznaijima "Sto godina samoće" i "Ljubav u doba kolere", bio je jedan od najuticajnijih i najcjenjenijih pisaca svoje generacije.

Širli Templ, svojevremeno čudo od djeteta, umrla je početkom februara u 86. godini u Los Anđelesu. Širli Templ je još kao dijete postala holivudska filmska zvijezda. Prvi film je snimila u trećoj godini, a međunarodnu slavu je stekla ostvarenjem "Sjajne oči".

Lorin Bekol, glumica "zlatnog doba Holivuda", umrla je u avgustu u 90. godini. Na filmu je debitovala sa 20 godina, uz Hemfrija Bogarta u filmu "Imati i nemati" iz 1944. Tokom više od pola vijeka, igrala je u više od 30 ostvarenje među kojima su klasici "Veliki san" i "Ki Largo".

Alen Rene, svjetski poznat po anatologijskim filmovima "Hirošima, ljubavi moja" (1959) i "Posljednje godine u Marijenbadu" (1961), preminuo je u martu u 92. godini u Parizu. Ostaće upamćen i kao eksperimetalni reditelj, jer je obogatio kinematografiju uvodeći elemente drugih umjetnosti kao što su pozorište, književnost, muzika i strip.

Madridske gradske vlasti su početom marta odlučile da izdvoje 100.000 eura za potragu za grobom pisca Migela de Servantesa, čiji posmrtni ostaci nisu do dan danas pronađeni. Servantes je posljednje godine života proveo u madridskoj književnoj četvrti (Barrio de las Letras). Sahranjen je u tom dijelu grada u aprilu 1616. godine u crkvi Svete Trojice, ali se ne zna tačno gdje mu je grob, jer je crkva proširena i pored nje je sagrađen manastir.

Britanska grupa Pink Flojd objavila je u novembru novi studijski album "The Endless River", poslije 20 godina. Album odaje poštu klavijaturisti Riku Rajtu koji je umro 2008. godine. Pink Flojd je jedna od najuspješnijih rok grupa u istoriji. Njihov album "Dark Side" iz 1973. prodat je u više od 45 miliona primeraka.

Engleski rok i bluz pevač Džo Koker umro je 22. decembra u 70. godini od raka pluća. Koker, poznat po hrapavom glasu i divljoj igri na sceni, slavu je stekao obradama popularnih pjesama, uključujući i numeru Bitlsa "With a Little Help From My Friends", koja je 1968. dospela na prvo mjesto top lista i lansirala ga u svjetsku muzičku orbitu. Snimio je 40 albuma. Dobio je muzičku nagradu Gremi 1983. za "UP Where We Belong", duet sa Dženifer Vorns iz filma "Oficir i džentlmen", a 2007. je nagrađen Ordenom britanskog kraljevstva za doprinos muzici.

U filmskom svijetu 2014. je završeno snimanje sedmog nastavka serijala "Ratovi zvijezda: Buđenje sile" reditelja Džej Džej Abramsa. Premijera filma trebalo bi da bude tek 18. decembra 2015. godine.

Početkom decembra počelo je prikazivanje trećeg segmenta trilogije "Hobit", koji je nazvan "Bitka pet armija" u režiji Pitera Džeksona koji je snimio "Gospodara prstenova".

Produkcijska kuća iz Los Anđelesa (Royal Road Entertainment) postigla je u oktobru dogovor o kupovini prava za posljednji, nezavršeni film Orsona Velsa, "The Other Side of the Wind", među ljubiteljima filmske umjetnosti poznat kao najčuveniji nikad objavljeni film.

Portugalski reditelj Manoel de Olivejra napunio je 11. decembra 106 godina. Ove godine je snimio kratkometražni film i promovisan je u red Velikog oficira francuske Legije časti, najveće francuskog priznanja.

Australijska hard rok grupa AC/DC je 1. decembra izdala novi album "Rock or Bust", prvi na kojem ne svira osnivač grupe, ritam gitarista Malkolm Jang, koji boluje od demencije. Ritam gitaru na novom albumu AC/DC svira njegov nećak Stivi Jang. Bubnjar Fil Rad je svirao na "Rock or Bust", ali je njegov status na predstojećoj turneji, ali i u bendu, pod velikim znakom pitanja, jer je na Novom Zelandu gdje živi, optužen za prijetnje smrću i posjedovanje droge zbog čega mu prijeti zatvorska kazna od nekoliko godina.

Holivud je ove godine imao dva zapažena vjenčanja - para Bred Pit i Andželina Džoli na jugu Francuske, dok je nekad okoreli neženja Džordž Kluni priredio nezaboravno vjenčanje u Veneciji svojoj vjerenici, poznatoj britanskoj advokatici Amal Alamudin.

Jubilarne rođendane ove godine su proslavili glumica Brižit Bardo koja je sa 80 godina postala i prababa, dok je Šarl Aznavur svoj 90. rođendan proslavio koncertom u Berlinu.

Bonus video: