Negativci u filmovima naučne fanastike umiru zbog manjka vitamina D

Analizirajući način života dobrih i zlih u "Hobitu", Hopkinson je naveo da negativci žive u mraku i hrane se crkotinama, zbog čega nemaju dovoljno vitamina D i struktura kostiju im je slabija
7 komentar(a)
Hobit, Foto: Beta/AP
Hobit, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.12.2014. 16:54h

Istraživači s Londonskog koledža ocijenili su da negativci u filmovima fantastike i fantastičkoj literaturi umiru zbog nedostatka vitamina D, prenose danas lokalni mediji u SAD.

Poslije izlaska trećeg segmenta trilogije "Hobit" koji je nazvan "Bitka pet armija", naučnik Nikolas Hopkinson i njegov sin Džozef došli su na ideju o istraživanju načina života imaginarnih bića u filmovima i romanima fantastike.

"Sistematska pobjeda dobra nad zlim potiče iz jednostavne činjenice da negativici imaju averziju prema dnevnoj svjetlosti. Ako žive u mraku i imaju lošu ishranu dolazi do deficita vitamina D", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Medikal džornal of Australija.

Vitamin D je dobar za kosti a glavni izvor tog vitamina potiče od dnevne svjetlosti i sunca. Tog vitamina ima i u hrani - u lososu, sardini, tuni, mlijeku, margarinu i žumancetu.

Analizirajući način života dobrih i zlih u "Hobitu", Hopkinson je naveo da negativci žive u mraku i hrane se crkotinama, zbog čega nemaju dovoljno vitamina D i struktura kostiju im je slabija.

Hopkinson je naveo da je neophodno analizirati djela iz drugih žanrova, poput Homerove "Odiseje" u kojoj je hrana od izuzetnog značaja.

Bonus video: