Korejski hakeri „pomeli” crveni tepih

Takođe se šuška da iza sajber napada stoji Sjeverna Koreja i to upravo zbog filma “The Interview” u kojem glumci Set Rogen i Džejms Franko igraju producente i televizijske voditelje, koje CIA natjera da likvidiraju vođu Sjeverne Koreje Kim Džong Una
0 komentar(a)
Džejms Franko, Set Rogen, Foto: Beta/AP
Džejms Franko, Set Rogen, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.12.2014. 17:33h

Svjetski mediji sa ljutnjom su ukazali na ironiju, nakon što je objavljeno da na premijeri filma “The Interview”, neće biti omogućeno uzimanje izjava od glumaca i drugih članova ekipe.

Prije nekoliko dana produkcija Sony Pictures objavila je da predstavnici medija neće biti pozvani na defile crvenim tepihom, povodom premijernog prikazivanja ovog filma, koje je zakazano za katolički Božić, te da neće biti dozvoljeni intervjui sa glumcima povodom ovog ostvarenja.

Portparol kompanije Sony Pictures nije želio da pojasni zbog čega je donijeta ova odluka, ali mnogi pretpostavljaju da je u pitanju ljutnja zbog masovnih hakerskih napada na ovu produkcijsku kuću.

Hakerski napadi prouzrokovali su objavljivanje internih e-mail prepiski, koje su na neki način osramotile čelnike i zaposlene ove kompanije. Takođe, se šuška da iza sajber napada stoji Sjeverna Koreja i to upravo zbog filma “The Interview” u kojem glumci Set Rogen i Džejms Franko igraju producente i televizijske voditelje, koje CIA natjera da likvidiraju vođu Sjeverne Koreje Kim Džong Una.

Hakeri su uz pomoć uvida u dokumenta Sony Picturesa otkrili i budžet filma (44 miliona dolara), kao i da je Rogen, koji je napisao scenario i režirao film dobio honorar u iznosu od 8,4 miliona dolara, dok je njegov kolega Franko zaradio 6,5 miliona, ali i da je bivši suprug pjevačice Britni Spirs za učešće u filmu uzeo pet hiljada.

Pored objavljivanja povjerljivih podataka ove kompanije je oštećen i tako što su hakeri uploudovali na Internet pet filmova Sony Picturesa, koji još uvijek nisu bili objavljeni.

Šteta je napravljena i objavljivanjem prepiske između zaposlenih i drugih ljudi povezanih sa kompanijom, pa je otkriveno da je filmski producent Skot Rudin u mailu upućenom predsjednici Sony Picturesa Ejmi Paskal, glumicu Andželinu Džoli okarakterisao kao “minimalno talentovano razmažeo derište”.

Takođe je otkriveno da su u krugu izvršnih direktora komičara Kevina Harta nazivali ku*vom, nakon što je njegov agent zatražio od Sony Picturesa veći honorar za promovisanje njihovog filma.

Bonus video: