Tom Henks i Sting među dobitnicima nagrada Kenedi centra

Reditelj Stiven Spilberg, koji je sarađivao s Henksom (58) u brojnim projektima, izjavio je na ceremoniji da je "omiljeni američki sin" otvorio naciji prozor filmovima kao što su "Filadelfija", "League of their Own", "Forest Gamp", "Apolo 13" i "Spasavanje redova Rajan"
0 komentar(a)
Tom Henksi, Sting, Centar Kenedi, Foto: Reuters
Tom Henksi, Sting, Centar Kenedi, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2014. 10:38h

Petoro umjetnika dobilo je nagradu Centra "Kenedi" za dugogodišnji doprinos američkoj kulturi.

Na sinoćnjoj ceremoniji u glavnom gradu SAD, Vašingtonu, nagrade su uručene glumcu Tom Henksu i glumici Lili Tomlin, muzičarima Stingu i Alu Grinu i balerini Patriši Makbrajd.

Prije uručivanja nagrada, u Bijeloj kući ih je pozdravio predsjednik SAD Barak Obama.

Vodeći izvođači i istaknute ličnosti Holivuda, Brodveja i Vašingtona okupili su se na gala ceremoniji u Centru "Kenedi" u Vašingtonu, a voditelj predstave bio je Stiven Kolber. Snimak tog događaja biće emitovan na televiziji 30. decembra.

Reditelj Stiven Spilberg, koji je sarađivao s Henksom (58) u brojnim projektima, izjavio je na ceremoniji da je "omiljeni američki sin" otvorio naciji prozor filmovima kao što su "Filadelfija", "League of their Own", "Forest Gamp", "Apolo 13" i "Spasavanje redova Rajan".

Mladi muzičari interpretirali su Stingovu muziku u njegovu čast.

Sting se pojavio 1978. s bendom "The Police" i hitovima kao što su "Roksan" i "Every Breath You Take", prije nego što je krenuo u solo karijeru. Dobitnik je 16 nagrada Gremi.

Lejdi Gaga otpjevala je "If I Ever Lose My Faith in You", Esperanca Spalding "Fragile" i Bruno Mars miks pesama "So Lonely", "Roxanne" i "Message in A Bottle".

Sting (63) je rekao za AP da je zaprepašćen čašću koja mu je odata ovim priznanjem.

"Znate, za jednog Engleza da dobije ovo priznanje, nije jedinstveno, ali je rijetko i shvatam ga vrlo ozbiljno", rekao je on.

Glumica Lili Tomlin (75) napravila je karijeru kao komičarka pošto se preselila u Njujork gdje je radila kao konobarica. Ona je kasnije ostvarila zapažene komičke numere na Brodveju i na filmu, uključujući i onu u filmu "Nine to Five" sa Džejn Fonda i Doli Parton.

Rekla je da ne može da vjeruje da dobija priznanja Centra "Kenedi".

"Nikad nisam bila dio insajderskog kruga, a evo me ovdje", rekla je Tomlinova.

Al Grin (68) jedan je od prepoznatljivih glasova soul muzike iz Memfisa, među njegovim hitovima su "Let's Stay Together", "Take Me to the River i "Here I am (Come and Take Me)”.

Patriša Makbrajd između Henksa i Stinga

Patriša Mekbrajd (72) je svoju umjetničku karijeru ostvarila u igri, pridružila se Njujork siti baletu sa 16 godina i ubrzo je postala prima balerina te grupe sa 18 godina, i ostala na tom mjestu 28 godina.

Plesači iz baletskih grupa iz Bostona, Njujorka i Šarlota nastupili su u njenu čast na sinoćnoj ceremoniji.

Nagrade Centra "Kenedi" dodjeljuju se pojedincima koji su doprinijeli definisanju američke kulture u oblasti umjetnosti.

Bonus video: