NEODGOVORNI TURISTI

Australijanac tražio od ambasade zajam da plati prostitutku na Tajlandu

"Naše konzularno osoblje nije tu da plaća popravke vašeg skutera na vodi; nije tu da vam plaća hotelske račune, nije ni tu da vam pozajmi laptop ili da vam omogući poslovni prostor unutar amabsade kako biste mogli da obavite posao", rekla je ministarka
1 komentar(a)
Tajland, Foto: Shutterstock
Tajland, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2014. 12:31h

Australijska vlada je odlučila da smiri očekivanja svojih turista u inostranstvu, koji od konzularnih predstavništava traže zajam da plate prostitutku na Tajlandu ili pomoć da izbace tvora koji se uvukao u plafon.

Ministarka spoljnih poslova Australije Džuli Bišop danas je najavila nove mjere kojim će se ukazati da su konzularne usluge samo poslednje pribježište kad se drugo rješenje ne može naći, sa ciljem da "ojača kultura oslanjanja na sebe i lične odgovornosti putnika".

Među tim mjerama je nova taktika pružanja minimalnih konzularnih usluga Australijancima koji se namjerno, uzastopno ili nepažnjom uvale u nevolju u inostranstvu.

Autralijski državljani koji dolaze u ambasade i konzulate biće upoznati sa novim smjernicama.

Po riječima Džuli Bišop, razmatra se i naplata konzularne pomoći.

"Naše konzularno osoblje nije tu da plaća popravke vašeg skutera na vodi; nije tu da vam plaća hotelske račune, nije ni tu da vam pozajmi laptop ili da vam omogući poslovni prostor unutar amabsade kako biste mogli da obavite posao", rekla je ministarka Bišop, čitajući listu najčešćih zahtjeva Australijanaca u inostranstvu.

U Ambasadi u Bangkoku - najprometniju od svih australijskih ambasada - ušao je Australijanac u pratnji prostitutke i njemu je odbijen zajam za usluge koje mu je ona već pružila, rekla je Anita Dauni, viša savjetnica u Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine u Kanberi.

Prema njenim riječima, ovakvi zahtjevi su uobičajeni u toj ambasadi.

Bizarni, pretjerani zahtjevi zabilježeni su i u Los Anđelesu, na Baliju, u Manili i Dubaiju.

Tamo su se diplomate suočavale sa zahtjevima australijskih državljana da im daju blindirani automobil, da im se pomogne da uklone tvora koji se zavukao u plafon između dva sprata, ili da se interveniše kod lokalne policije da izbjegnu plaćanje kazne za prebrzu vožnju, rekao je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Džastin Braun.

Među pretjeranim zahtjevima je i onaj koji je imala grupa Australijanaca, evakuisanih iz oblasti pogođenih cunamijem u Indijskom okeanu 2004. godine. Ta grupa je, naime, tražila da im se u avionu daju sjedišta prve klase, navelo je Ministarstvo.

Braun je rekao da se ambasade SAD, Kanade i Novog Zelanda suočavaju sa sličnim izazovima. Građane koji se tako ponašaju u inostranstvu nazvao je "serijskim napastima".

Anita Dauni je rekla da 20 odsto hitnih pozajmica novca Australijanci kojima su date u inostranstvu, nikad ne vrate.

Australijanci su veliki putnici. Ima ih 24 miliona, a prošle godine su obavili 9,2 miliona putovanja u inostranstvo. Iste te godine, konzularnu pomoć dobilo je 15.000 putnika iz Australije.

Preporučujemo za Vas