Kako da dresirate zeca?

Zečevi mogu biti vrlo poslušni ljubimci, ali ako se njihovom dresurom pozabavite na vrijeme.
177 pregleda 3 komentar(a)
zec, Foto: Shutterstock
zec, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2014. 10:00h

Glodanje je prirodna potreba i normalno ponašanje kod zečeva, ali bi vi trebalo da odredite šta smijeju da grickaju, a šta ne.

Index.hr donosi nekoliko načina:

1. Ponudite alternative za žvakanje

Obezbijedite zecu grančice drveta jabuke ili vrbe, igračkice, podlogu od trave, kartonsku kutiju i slično. Odaberite nekoliko različitih veličina i vrsta “glodalica” i pustite ga da sam odabere ono što mu najviše odgovara.

2. Osigurajte prostorije u svom domu

Ako dobro osigurate svoj dom, to će smanjiti šansu i poriv da grickaju sve što im se nađe u vidokrugu. Nemojte im dozvoliti da slobodno trčkaraju po kući, bar ne u početku: izaberite ograničen prostor koji je siguran za zečeve, kako biste olakšali dresuru.Takođe, trebalo bi da zaštitite namještaj i ostale potencijalno primamljive predmete koje želite da sačuvate.

3. Posmatrajte i usmjeravajte

Vaš zec ne može instinktivno znati da mu nije dopušteno da glođe namještaj i druge predmete u kući, pa ga morate naučiti da to ne radi. To znači da ga odmah po njegovom useljenju u vaš dom, morate pažljivo posmatrati tokom igre. Dresuru počnite što ranije, kako biste preduhitrili loše navike. Kad god vaš zec pokuša da gricne nešto što ne bi trebalo, odlučno recite "ne" (ali nemojte vikati), lupite šakama, i dajte zecu alternativu za žvakanje.

4. Imajte strpljenja

Vašem zecu je potrebno vrijeme da nauči neke stvari pa morate biti strpljivi i uporni. Nemojte nikad udarati svog ljubimca. Ako se uporno vraća i glođe namještaj i slično, a odbacuje igračku za glodanje, stavite ga u kavez na neko vrijeme. Zec će se s vremenom smiriti, pa će i glodanje postati rjeđe

Bonus video: