Wikicheese - prva enciklopedije sireva

Prema pisanju Monda, namJera inicijatora projekta je da sakupe 5.000 eura za popis i fotografisanje 200 do 365 francuskih sireva, jednog od simbola čuvene galske gastronomije
0 komentar(a)
sir, Foto: Shutterstock
sir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.11.2014. 13:49h

U Francuskoj je pokrenuto onlajn prikupljanje sredstava kako bi se fotografisalo i dokumentovalo na stotine sireva, te pokrenula prva internet enciklopedija sireva - Wikicheese.

Prema pisanju Monda, namJera inicijatora projekta je da sakupe 5.000 eura za popis i fotografisanje 200 do 365 francuskih sireva, jednog od simbola čuvene galske gastronomije.

Oni navode da su na ideju o kreiranju Wikicheese-a došli nakon što su ustanovili da na Wikipediji gotovo i da nema podataka o regionalnim, manje poznatim sirevima.

"Razmišljamo o tome već pune tri godine", izjavio je Pjer-Iv Boden, fotograf amater i ljubitelj sireva koji stoji iza ove akcije.

"Na Wikipediji često nema kulinarskih fotografija ili su lošeg kvaliteta", objasnio je on, dodajući da je bio inspirisan sličnom inicijativom u Americi čiji je cilj bio da se dokumentuju razne konzole za video igrice.

Osim što će fotografisati sireve, učesnici projekta će moći i da ih degustiraju, naveo je Boden.

Bonus video: