NASA: Šta kad astronauti psuju tokom prenosa uživo

U nekim slučajevima NASA je bila primorana da cenzuriše par izjava o „puštanjem golubova“ kao i nekoliko riječi koje počinju na slovo „J“
4 komentar(a)
Astronauti u svemiru, Foto: NASA
Astronauti u svemiru, Foto: NASA
Ažurirano: 29.11.2014. 11:19h

I među astronautima ima onih koji se ponekad izraze neprikladno, pa NASA, između ostalog, nerijetko brine i o tome šta će sve otići u etar.

Mnogi astronauti su u prošlosti bili test-piloti, što znači da potiču iz vojnih krugova koji su poznatih po svom „ne tako književnom govoru“, pa ne čudi što je bilo pitanje vremena kada će se čuti prve psovke.

Kako kaže izveštaj Ejmi Šajre Titel, dame koja se bavi istorijom svemirskih istraživanja, neki astronauti imaju problem sa rječnikom, pa je NASA nekoliko puta bila na velikom mukama da to sakrije od javnosti.

Po njenom izvještaju, u nekim slučajevima NASA je bila primorana da cenzuriše par izjava o „puštanjem golubova“ kao i nekoliko riječi koje počinju na slovo „J“. Kako bi rešili ovaj problem, NASA je jednom pribjegla i hipnozi.

"Jedan astronaut je bio poznat po svom oštrom jeziku", priča Titelova "Kako je njegovo istraživanje Mjeseca često bilo javno prenošeno, NASA je imala konstantan strah da neka od njegovih psovki ne dospe u etar. Šta su uradili? U okviru pripreme za jednu misiju, astronaut je bio podvrgnut hipnozi. Hipnozer je nekako uspio da u njegovu glavu ubaci ideju o pjevušenju, umjesto psovanja. Naime, kada god astronautu misli lutaju, on bi zapjevušio neku pesmu. Iako nikada nije zvanično otkriveno njegovo ime, zna se da je samo jedan astronaut pjevušio dok je hodao po Mjesecu. Njegovo ime je Pit Konrad. Njegovo melodično 'dum du du du', koje smo čuli mnogo puta, razotkriva misteriju o kome je bila riječ", priča Titelova.

Bonus video: