Pronađeno pismo koje je Alber Kami poslao Sartru

Iako pismo nije datirano, stručnjaci vjeruju da je napisano u martu ili aprilu 1951. svega nekoliko mjeseci prije nego što su se dvojica intelektualaca ozbiljno posvađala
0 komentar(a)
Alber Kami, Foto: Shutterstock
Alber Kami, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2014. 11:06h

Do sada nepoznato pismo koje je Alber Kami poslao Žan Pol Sartru, otkriveno je iznad kamina jednog pariskog kolekcionara gdje je uramljeno stajalo od 1970-ih.

Iako pismo nije datirano, stručnjaci vjeruju da je napisano u martu ili aprilu 1951. svega nekoliko mjeseci prije nego što su se dvojica intelektualaca ozbiljno posvađala.

U pismu Kami preporučuje Sartru špansku glumicu Amindu Vals za ulogu u njegovom pozorišnom komadu "Đavo i gospod Bog". Vals nije dobila ulogu.

"Pismo je 1970-ih kupio jedan kolekcionar i držao ga iznad svog kamina", rekao je Nikolas Lien iz LePas Saž knjižare koja je specijalizovana za knjige 19. i 20. vijeka.

Pismo je od kolekcionara prije nedelju dana kupio drugi privatni francuski kolekcionar i odnio ga Lienu na procjenu. Kami je postao svjetski poznat pisac-filozof romanima "Stranac" (1942), "Kuga" (1947), a potom su slijedili još i brojni drugi romani, novele, eseji, drame i filozofska djela kao što je "Mit o Sizifu" i "Pobunjeni čovjek".

Posle svađe, Sartr je uništio gotovo svu korespodenciju sa Kamijem.

Bonus video: