"Hvala što letite sa nama. Za internet ste nam dužni 1.200 dolara"

Slučaj putnika bi trebalo da bude nauk ostalim putnicima da obrate pažnju kada kupuju ovakve ili slične usluge avioprevoznika
0 komentar(a)
avion, Foto: Shutterstock
avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.11.2014. 18:03h

Putnik Singapore Airlinesa bio je šokiran kada mu je isporučen račun za kupljenu wi-fi kartu, koju je koristio tokom leta.

Džeremi Guče prethodno je kupio wi-fi kartu koja uključuje 30 megabajta (MB) internet protoka za 28,99 dolrara, za let 12. novembra. Ta karta nije uključivala saobraćaj van predviđenih 30 MB, pa je putnika pri slijetanju sačekalo neprijatno iznenađenje: Mora da plati 1.142 američkih dolara za dodatno utrošeni internet saobraćaj.

"Let je bio ugodan, ali kad sam vidio račun od skoro 1.200 dolara učinilo je kao da sam se isrkcao iz Total Bastard Airlines-a (pogrdna riječ za avioprevoznika, prim. nov)", napisao je Džeremi na svom blogu.

Račun je putnika čekao na izlazu iz aviona

"Ako putujete sa porodicom, kao ja sa majkom, taj račun bi mogao potpuno da uništi vaš odmor", rekao je portalu Mashable Guče, koji je inače direktor jedne frime.

On je kazao da je pristupio oko 155 web stranicama, provjerio e-mail i uploadovao PowerPoint prezentaciju, za koju je procijenio da je moglo da košta oko 100 dolara.

Iz wi fi provajdera OnAir, koji je pružio uslugu, kazali su The Wall Street-u da je u tom slučaju "sve transparentno".

"Za potrošnju nekoliko stotina megabajta tokom jednog leta potrebno je mnogo više od pukog pregleda e-mailova, na primjer, skidanje velikih fajlova, pristup online skladišnom prostoru ili upotreba Skype-a", naveli su iz OnAir-a.

Guče na to gleda iz svoje perspektive.

"Ako se možemo spustiti na asteroid i ako svaka druga aviokompanija može da obezbijedi internet u flat rate-u, odnosno, bez ograničenja protoka, onda ne može biti posebno komplikovano Singapore Airlinesu toliko da ljudima za to mora da isporuči račun od 1.200 dolara", rekao je Guče, dodajući da je kompanija istražila iznos na računu ali da je na kraju ispalo da mora platiti puni iznos.

Njegov slučaj bi trebalo da bude nauk ostalim putnicima da obrate pažnju kada kupuju ovakve ili slične usluge avioprevoznika.

"Kupio sam paket za 30 dolara, spavao tokom većine leta i zaista mislim da nijesam mogao da potrošim toliko mimo paketa. Samo zato što se neko slaže s uslovima nužno ne znači da su cijene i ti uslovi u skladu s etikom", rekao je Guče.

Bonus video: