Na Trgu Svetog Petra prave tuševe za beskućnike

"Poveo sam ga ipak sa sobom. Otišli smo u kineski restoran. Dok smo bili za stolom rekao mi je da u Rimu uvijek možete naći nešto za jesti, ali da nedostaju mjesta gdje se beskućnici mogu okupati"
53 pregleda 1 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2014. 12:51h

Papa Franjo je odobrio planove za postavljanje tuš kabina za beskućnike na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, nakon što je jedan od njih odbijao da prisustvuje večeri sa biskupom, jer je bio zabrinut zbog svog mirisa.

Nadbiskup Konrad Krajevski, rekao je za La Stampu, vatikansku veb stranicu, da je došao na ideju da se izgradi prostor gdje će beskućnici moći da održavaju higijenu, nakon što je jedan od njih po imenu Franco odbio da večera s njim nakon što se ispovjedio. Nadbiskup je saznao da je tog dana rođendan ovom beskućniku, pa je htio da ga počastiti večerom, ali ovaj je odbio rekavši da ga neće pustiti u restoran zbog njegovog mirisa.

"Poveo sam ga ipak sa sobom. Otišli smo u kineski restoran. Dok smo bili za stolom rekao mi je da u Rimu uvijek možete naći nešto za jesti, ali da nedostaju mjesta gdje se beskućnici mogu okupati", izjavio je Krajevski.

Radovi na izgradnji tuš kabina će početi 17. novembra i biće postavljeni u blizini papine rezidencije. Kako navode u Vatikanu, tu će biti uposlen i određeni broj volontera koji će održavati prostor, morat će da se osiguraju šamponi, sapuni, čisti peškiri i čist donji veš.

Papa je oduševljen ovim projektom i naredio je da se hitno realizuje. Slični planovi postoje i za nekoliko župa širom Rima.

Bonus video: