Kad se sastanu najviši i najniži čovjek na svijetu

Susret velikog Turčina i malenog Nepalca upriličen je u Londonu, na travnjaku ispred Vestminsterske palate, gdje su dvojica rekordera popili čaj
260 pregleda 4 komentar(a)
Čandra Bahadur Dangi, Sultan Kosen, Foto: Reuters
Čandra Bahadur Dangi, Sultan Kosen, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2014. 18:17h

Zvanično najvisočiji čovjek na svijetu Sultan Kosen iz Turske koji je visok 2,51 metar i Čandra Bahadur Dangi, koji sa svojih 54,6 centimetara nosi titulu najnižeg čovjeka na svijetu, sreli su se danas povodom Dana Ginisove knjige rekorda.

Susret velikog Turčina i malenog Nepalca upriličen je u Londonu, na travnjaku ispred Vestminsterske palate, gdje su dvojica rekordera popili čaj.

"Oduševljen sam što sam upoznao najvišeg čovjeka na svijetu. Bio sam radoznao da vidim kako izgleda moja sušta suprotnost", kazao je 75-godišnji Dangi koji se pojavio u tradicionalnoj nepalskoj nošnji.

"Pitao sam se koliko je zaista visok i do koje visine moje noge doseže", uzvratio je 32-godišnji Kosen, priznajući da mu vlastita visina zadaje ozbiljne zdravstvene probleme.

"Imam bolove u koljenima. Kada duže stojim, zamaram se", objasnio je mladi Turčin koji je došao u tamnom odijelu sa crvenom kravatom.

Osim što je najviši čovjek na svijetu, Kosen drži i rekord najdužih šaka na svijetu sa impresivnih 28,5 centimetara od zgloba do vrha srednjeg prsta.

Širom planete, mnogi su danas pokušali da postave novi rekorda: u Kini je 289 ljudi istovremeno jelo doručak u krevetu, u Australiji 500 djece je zajedno drmalo glavom, u Japanu takmičari su se nadmetali u trčanju četvoronoške na 100 metara, u Francuskoj plesačice čuvenog pariskog kabarea Mulen Ruž izvele su najveći broj dizanja noge u kankanu...

Bonus video: