Kašmirski mošusni jelen ponovo viđen nakon 60 godina

Prirodna teritorija vrste su Himalaji sjeverne Indije, kašmirski region Pakistana i sjeverni Avganistan. Ove jedinke viđene su u avganistanskoj provinciji Nuristan, na visinama većim od 3.000 metara
106 pregleda 3 komentar(a)
Kašmirski mošusni jelen, Foto: Screenshot (YouTube)
Kašmirski mošusni jelen, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.11.2014. 12:09h

U Avganistanu je nakon više od 60 godina viđena veoma zanimljiva vrsta jelena – kašmirski mošusni jelen (Moschus cupreus) iz porodice Moschidae.

Ovi jeleni s očnjacima viđeni su tokom istraživanja još 2008/09. godine, a rezultati su objavljeni ovog mjeseca u časopisu Oriks.

Tim naučnika zapazio je mužjaka (tri puta), ženku i lane, još jednu ženku (moguće je da se radi o istoj) i strvinu ženke koju su ubili krivolovci, prenosi Nacionalna geografija.

Prirodna teritorija vrste su Himalaji sjeverne Indije, kašmirski region Pakistana i sjeverni Avganistan. Ove jedinke viđene su u avganistanskoj provinciji Nuristan, na visinama većim od 3.000 metara i to prvi put nakon više od 60 godina.

Tokom proljeća i ljeta životinje se zadržavaju na strmim padinama i kamenitim terenima, daleko od ljudskih aktivnosti, ali dolaskom zime spuštaju se u niža područja i tada postaju meta lovaca.

Mošusni jeleni love se radi mesa, koje se smatra delikatesom, kao i mirisnih žlijezda za koje se smatra da imaju farmaceutska svojstva. Cijene tih žlijezda su astronomske – na crnom tržištu prodaju se za 45.000 dolara po kilogramu.

Krivolovcima su zanimljivi i njihovi očnjaci koji se nalaze samo kod mužjaka, a služe im u borbama za vrijeme parenja.

Prijetnja vrsti je širenje ljudskih djelatnosti, čime se povećava gubitak i fragmentacija staništa.

Vrsta živi na planinskim područjima, u bjelogoričnim šumama, ali zbog ljudskog uticaja od 1970-ih izgubljeno je i do 50 odsto površine šuma na području njihove rasprostranjenosti u Avganistanu.

Mnogi kašmirskog mošusnog jelena, uz sniježnog leoparda (Panthera uncia), smatraju prirodnim blagom ove ratom razorene zemlje.

Zbog nestabilnosti u političkoj sferi, koja se preliva u svakodnevni život, nevladine organizacije ne mogu pristupiti provinciji Nuristan i nadaju se kakvoj-takvoj stabilizaciji uslova kako bi bolje proučili vrstu i napravili plan zaštite za nju.

Bonus video: